Közélet

Közel ezer ember kért menedékesi státuszt eddig Magyarországon a háború kezdete óta

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A háború kezdete óta 959 menedékesi kérelmet regisztrált az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság – derül ki a lapunknak szombaton délután eljuttatott közleményből. Az adatok szombat reggeli állapotokat tükröznek.

A vonatkozó jogszabályok szerint Magyarország menedékesként ideiglenes védelemben részesíti azokat a külföldieket, akik a hazájukból fegyveres konfliktus, polgárháború, etnikai összecsapás, illetve az emberi jogok általános, módszeres, durva megsértése miatt tömegesen kényszerültek elmenekülni.

A menekült és a menedékes között az a különbség, hogy az utóbbinak a státusza csak az Országgyűlés által meghatározott időtartamra áll  fenn, míg a menekültstátusz a magyar állampolgárság megszerzéséig vagy visszavonásig érvényes.

Menedékesként jelenleg egy évig lehet jogszerűen Magyarországon tartózkodni, de ez az időtartam meghosszabbítható.

Ha a Magyarországra érkezők rendelkeznek a jogszerű tartózkodás feltételeivel, azaz tartózkodási engedéllyel vagy biometrikus útlevéllel, akkor szabadon beutazhatnak és tartózkodhatnak Magyarország területén. Azok, akik ilyennel nem rendelkeznek, a határmenti gyűjtőpontokon vagy a hatóság ügyfélszolgálati irodáin kaphatnak ideiglenes tartózkodási igazolást – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik