Közélet koronavírus

Magyar Közlöny: kivezetik a járványügyi korlátozásokat

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
Hétfőtől megszűnik a kötelező maszkviselés, nem kell védettségi igazolvány a rendezvényekre, nem lesz kötelező az oltás a pedagógusoknak.

Megjelent a Magyar Közlöny, hivatalossá vált Gulyás Gergely miniszter korábbi bejelentése, kivezetik a még hatályban lévő járványügyi korlátozásokat. A Kormányzati Tájékoztatási Központ összegzése alapján az Orbán Viktor által aláírt kormányrendelet szerint hétfőtől nem kell maszkot viselni zárt terekben, tömegközlekedési eszközökön.

Ez érvényes az üzletekben, bevásárlóközpontokban, postákon,  ügyfélszolgálatokon, színházakban, mozikban, múzeumokban és sportrendezvényeken. A vendéglátó egységek dolgozóinak sem kell maszkot viselniük munka közben.

Megszűnik minden olyan korlátozás, amely védettségi igazolványhoz kötötte egy szolgáltatás igénybevételét. Megszűnnek a rendezvényekre vonatkozó korlátozások, nem kell védettségi igazolvány sportrendezvényre, kulturális rendezvényre, zenés- táncos rendezvényre, az 500 fősnél nagyobb szabadtéri rendezvényekre sem.

A Magyarországra történő beutazással kapcsolatos korlátozásokat feloldották. A védettségi igazolvány kiállítására, érvényességére vonatkozó szabályok nem változnak. Ennek oka, hogy azokat az uniós COVID-igazolványra vonatkozó szabályozással összhangban alakították ki, az EU-tagországok pedig továbbra is maguk döntik el, a COVID igazolványhoz kötik-e a belépést.

A kormány hatályon kívül helyezett több, a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatos rendeletet. Az oltás felvétele mostantól csak az egészségügyi és a szociális dolgozóktól, illetve a honvédelemben lesz elvárt, a közigazgatás többi területén, a pedagósuktól már nem.

Kapcsolódó
PDSZ: nagy siker a pedagógusok kötelező oltásának eltörlése
Örülnek, hogy változtatott korábbi álláspontján a kormány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik