Közélet

A BKV-nál javítják a hódmezővásárhelyi tram-train egyik szerelvényét

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) kiváló szakmai csapata dolgozik azon, hogy a tram-train szerelvények képesek legyenek gyorsabban futni és Lázár János kedvenc projektje ne álljon bele a földbe,

írta szombat reggeli Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely, aki ezzel visszaszúrt a fideszes politikusnak.

A napokban a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) arról számolt be, hogy a tram-train próbafutásai során kiderült, hogy a jármű nagy sebességnél jelentősen kígyózik a pályán, ami nem egészséges, ezért a hatóság 80 km/h-ban korlátozta a sebességét, így a 100 km/h-ra tervezett menetrend alapból nem volt tartható. A VEKE szerint emiatt rendkívül elmérgesedett a viszony a gyártó Stadler és a vevő MÁV-Start, illetve a kormányzat között, megfogalmazásuk szerint „a politika belenyúlt az engedélyeztetési folyamatba, hogy a választásokra megsürgesse az átadást, de a valóság meg a fizika beköszönt és igen súlyos presztízsveszteséget kell most már miatta elkönyvelni, ezt pedig a politika ki máson, a gyártón akarja leverni”.

A gyártó javaslatot tett a kerékprofil megváltoztatására, egy Angliában használatos (Sheffield) másik profilt ajánlva, a Stadler a BKV Baross kocsiszínben található padló alatti kerékesztergáját ítélte olyannak, amely ezt a munkát el tudja végezni, emiatt azonban ki kellett venni egy járművet a forgalomból, ami feszültséget okozott. Végül – hónapok után – eljutott az egyik jármű Budapestre, a BKV-hoz.

Karácsony bejegyzésében felidézte, hogy Lázár, aki a tram-train projekt legfőbb támogatója, korábban Budapestet bírálta, amiért az „nem hagy levegőt” az országnak, miközben – jegyezte meg a főpolgármester – a nemzeti össztermék 40 százalékát megtermelő főváros az ott befolyt adók csak néhány százalékát használhatja fel. A főpolgármester szerint az élet most „frappáns választ adott Lázár ostobaságára”. Karácsony hozzátette: a fideszes politikus tartozik egy köszönettel és egy bocsánatkéréssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik