Közélet

Emmi: Nem a semmiért kapott 18 milliót a nyelvtanulási biztos

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Rétvári államtitkár szerint úgy is jár a pénz a nyelvtanulásért felelős miniszteri biztosnak, hogy magyar diák még nem ment külföldre.

Szabó Timea, a Párbeszéd frakcióvezetője írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Kásler Miklósnak, miután lapunk megírta, lassan három éve úgy veszi fel a külföldi nyelvtanulási programért felelős miniszteri biztos a fizetését, hogy még egy magyar diák sem jutott ki külföldre. Az ellenzéki politikus cikkünk alapján arra várt választ, miért foglalkoztatják Bartos Mónika fideszes képviselőt,

  • ha egyetlen diák sem tudott külföldre utazni?
  • Megérte-e a 18 millió forint közpénz erre a teljesítményre?
  • Tervezik-e visszavonni Bartos megbízását?

Lapunk korábban kereste Bartos Mónikát, hogy megtudjuk, mit tett miniszteri biztosként, de nem válaszolt.

Kapcsolódó
Három éve havi félmilliót vesz fel a külföldi nyelvtanulásért felelős biztos, bár a program nem indulhatott el
Kinevezése óta egyetlen tanulót sem indítottak útnak a járvány miatt, sőt a program szervezését kiadták egy közalapítványnak, Bartos Mónika mégis 18 millió forint fizetést vehetett fel.

Szabó Tímeának Rétvári Bence államtitkár válaszában most elárulta, a minisztérium elégedett Bartos Mónikával. Bár a járvány miatt a diákok nem utazhattak, Bartos Mónika igenis megérdemli a havi félmillió forintot, mert a miniszteri biztosnak

kulcsszerepe volt számos előkészítési, szervezési tevékenység koordinációjában. 

Az államtitkár Bartos Mónika érdemei közé sorolta, hogy a 2020-ban a diákoknak létrehozott pályázati felületen két hét alatt 70 ezren jelentkeztek. Felvették a kapcsolatot a külföldi partnerekkel, kidolgozták a szakmai együttműködés részleteit,

amelynek eredményeként 2022. január 6-ig angol nyelvterületen 111.682 fő, német nyelvterületen 15.556 fő, francia nyelvterületen pedig 2.240 tanuló jelentkezését fogadták volna a nyelviskolák.

2021-ben tovább fejlesztették a pályázati felületet, az érdeklődő intézményeknek 2021. november 30-án webináriumot szerveztek, amiről a videó elérhető a program „operatív előkészítéséért felelős Tempus Közalapítvány honlapján”.

Arról, hogy a koronavírus-járvány miatt még mindig fennálló bizonytalanságok miatt a kormány egy évvel ismét elhalasztotta a külföldi utakat, Rétvári azt írta, a program Bartos Mónika munkájának is köszönhetően készen áll a megvalósításra,

sikeres és biztonságos kivitelezése azonban csak biztonságos körülmények között garantálható, ezért a felelős döntés az ismételt halasztás volt.

Korábban a Demokratikus Koalíció durva pazarlásnak nevezte, hogy a semmire kap havi félmillió forintot a fideszes képviselő, aki a kormany.hu oldalon elérhető információ szerint április végéig tölti be tisztségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik