Közélet

MÚOSZ: Varga Judit politikai propaganda eszközévé tette a választási irodát

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Zavart okozott a Nemzeti Választási Iroda azzal, hogy összevonta a népszavazási és a választási értesítőt, ráadásul ebbe beleírta a népszavazás részkérdéseit – írja a Magyar Újságírók Országos Szövetsége az MTI-nek megküldött állásfoglalásában.

Szerintük ugyanis az NVI-nek a „népszavazási és a választási törvény szerint csak az lett volna a feladata, hogy a népszavazás és a választás szavazóköri névjegyzékébe való felvétel menetéről tájékoztassa a polgárokat, még látszatát is kerülve annak, hogy ez közös állampolgári aktus”.

Csakhogy Varga Judit igazságügyi miniszter a 3/2022. (I.11) IM rendeletben kötelezte a választási irodát, hogy a népszavazási kérdések is szerepeljenek a szavazóköri névjegyzékbe való felvételről szóló értesítőben. Ezzel a politikai propaganda eszközévé tette a választási irodát

– írják.

A MÚOSZ emlékeztet: a köztársasági elnök két külön határozatban hirdette ki ugyanarra a napra a népszavazást, illetve az országgyűlési képviselők választását. Logikus lett volna, ha ennek megfelelően két külön levélben kapnak tájékoztatást a választópolgárok, hogy a szavazóköri névjegyzékbe vették őket.

Nem így történt. Az értesítőn a két választás összecsúszott.

A MÚOSZ úgy látja: a választás tisztaságát sokkal inkább fenyegeti a népszavazás és az országgyűlési választás összemosása, mint bármilyen nemzetközi szervezet. A demokratikus nyilvánosság intézményes megkerülése, ha egy hivatal folytat burkolt kampányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik