Közélet

Ha megvan a NER-kapcsolat, hétszer nagyobb eséllyel nyerhet valaki a közbeszerzéseken

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A G7 közölte az elismert korrupciókutató, Tóth István János elemzését, amely a nyerési esélyek és a politikai kapcsolatok összefüggését vizsgálta a hazai közbeszerzéseken. A Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) vezetője arra jutott, hogy utóbbiak befolyása az előbbire Magyarországon különösen magas.

Az elemzés Tiborcz István, Szíjj László, Simicska Lajos, valamint Mészáros Lőrinc érdekeltségeinél végezte el a vizsgálatot, abból a szempontból, hogy az egyes cégek miképp teljesítettek a NER-es, illetve a nem NER-es időszakukban.

Ha egy cégre számítjuk ezt az arányt, és eltekintünk attól, hogy az adott cég hány közbeszerzésen indult vagy hányat nyert meg, akkor több mint hétszer nagyobb nyerési eséllyel nyert egy cég amikor „nyeregben volt”, azaz a NER-es korszakában, mint előtte vagy utána.

– olvasható a cikkben.

Az elemzés le is szögezi: ezt a hétszeres növekedést tekinthetjük a NER egy cég nyerési esélyére gyakorolt hatásának is. A megfigyelt NER-közeli cégek adatai alapján a NER-es cégeket átlagosan ilyen erővel diszkriminálja pozitívan a Nemzeti Együttműködés Rendszere.

A teljes elemzés itt elérhető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik