Közélet

„Az egész város sötét” – a kormány szerint az Elios-ügy az önkormányzatok felelőssége

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Harangozó Tamás a botrányos szekszárdi közvilágításról kérdezett.

A szocialista politikus írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be a belügyminiszternek a szekszárdi közvilágításról. Harangozó Tamás szerint az botrányos lett. A képviselő felidézte, hogy a város összesen 748 millió forintot fizetett ki a közvilágítás korszerűsítéséért.

A korábban Tiborcz Isván érdekeltségbe tartozó Elios azonban „valójában sötétségbe borította a várost”. A képviselő parlamenti irományában ennek igazolására idézett is néhány véleményt a választópolgároktól. Mint írta, ezek az elmúlt időben születtek.

  • Kölcseyn, Wosinskyn napok óta nincs világítás. Ez már régebben is többször előfordult.

  • Dienes tízemeletesek előtt hónapok óta nincs közvilágítás, a játszótérnek az a része is sötét.

  • A Tinódin, de a Kölcseyn is kritikán aluli a közvilágítás.

  • Az egész város sötét.

  • Reggel fél 6-kor akkorát estem a Zrínyi Iskola előtt, korom sötét volt az egész utca, a jobb oldalam elég rendesen lezúztam.

  • Energiatakarékos lámpák ezek! Nem világítanak, nincs fogyasztás.

A szocialista politikus szerint a sötétség súlyos következményekkel is járt már, a félhomályban egy önkormányzati képviselő szeme láttára gázoltak el a zebrán egy fiatalembert, aki komoly sérüléseket szenvedett. Mint írta, Szekszárd évek óta sötétségben él, hiába jelzik szinte naponta a lakók a problémát, a helyzet változatlan.

Harangozó Tamás szerint a

kormányzatnak komoly szerepe volt abban, hogy – a végeredményt ismerve – arra alkalmatlan cégre bízták a városi közvilágítás korszerűsítését.

Ezért jogosnak tartja a szekszárdiak igényét, hogy

a kormány az „általa közvetve okozott áldatlan állapot” miatt tegyen valamit a szekszárdiak biztonságáért, a közvilágítás megfelelő színvonalának azonnali helyreállításáért.

Arra is választ várt a belügyminisztertől, hogy

ki a felelős a baleseteket előidéző elégtelen közvilágításért?

Pintér Sándor helyett államtitkára válaszolt. Pogácsás Tibor az ellenzéki képviselőnek a kormány szerepére vonatkozó állítását határozottan visszautasította, három törvény alapján pedig le is vezette, a kormánynak miért nincs semmi köze az Elios-ügyhöz. 

Idézte a helyi önkormányzatokról szóló törvényt, amely szerint a közvilágításról az önkormányzatoknak kell gondoskodniuk.

Erre tekintettel sem a Kormánynak, sem a Belügyminisztériumnak az ügyben nincs hatásköre.

A hibák kijavítását, megrendelőként az önkormányzat kérheti. A  közszolgáltatás bővítését is az önkormányzatnál lehet kezdeményezni – tette hozzá Pogácsás Tibor.

A közúti közlekedésről szóló törvény is azt mondja ki, hogy a helyi önkormányzat képviselő-testülete vagy közgyűlése gondoskodik a közúti közlekedéssel összefüggő helyi önkormányzati feladatok ellátásáról, így különösen a gyalogos-átkelőhelyek megvilágításáról a település belterületén.

Az államtitkár felidézte azt is, hogy a villamos energiáról szóló törvény szerinti közlekedés, köz- és vagyonbiztonság érdekében történő megvilágításhoz

a jogszabályok nem írnak elő kritériumokat, így azt helyben kell eldönteni, hogy mely területeken és milyen módon szükséges a közvilágítás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik