Közélet

Egész napos sztrájkra készülnek a pedagógus szakszervezetek

Teljes sztrájknapokat tervez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógus Szakszervezet (PSZ), ezért egyes intézményekben gyerekfelügyelet se lenne – közölte az RTL Híradóval Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja.

A határozatlan idejű sztrájk március 16-tól venné kezdetét, a két nagy szakszervezet már megállapodott a még elégséges szolgáltatásokról, az erről szóló javaslatukat pénteken vitatják meg a kormány képviselőivel. A megállapodásra azért van szükség, hogy ne kelljen bírósághoz fordulniuk – fogalmazott Nagy Erzsébet. Ha mégsem marad más választásuk, akkor minél előbb jogorvoslatot kérnek, hogy a sztrájk időpontjára már legyen jogerős határozat.

Hozzátette:

Azt szeretnénk, hogy ahol sokan vesznek részt a sztrájkban, valóban észrevehető, zárt ajtós sztrájkot tudjanak tartani a tanárok, és csak bizonyos intézményekben legyen gyerekfelügyelet.

Erre legutóbb, január 31-én nem volt lehetőség, mert akkor csak kétórás volt a munkabeszüntetés, és nem lehetett volna megoldani a gyerekek el- és visszaszállítását a felügyeletet biztosító intézménybe.

A szakszervezetek követelései a következők:

  • a pedagógusok és nem pedagógus beosztásban lévők bérhelyzetének rendezése
  • a munkateher csökkentése
  • változzon úgy a kötelező oltásról szóló rendelet, hogy vissza tudják venni azokat a tanárokat, akiknek a pótlása a jelenlegi helyzetben lehetetlen

Az RTL megjegyzi, hogy egy pályakezdő pedagógus bére ma bruttó 312 000 forint, egy húsz éve dolgozó, főiskolai végzettségű pedagógusé pedig I. fokozatban bruttó 328 860 forint, pedagógus II. fokozatban pedig bruttó 361 746 forint.

Kapcsolódó
„Többé nem teszünk gesztusokat a kormánynak” – már készülnek a márciusi sztrájkra a tanárok
A szakszervezeti vezető szerint a pedagógustársadalom felemelte a fejét, a következő munkabeszüntetés előtt pedig jóval keményebb hangra váltanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik