Közélet

Orbán és Márki-Zay tisztességét, szavahihetőségét is mérte a Nézőpont Intézet

FARKAS NORBERT / 24.HU ÉS IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
FARKAS NORBERT / 24.HU ÉS IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
A kormányközeli intézet szerint a Fidesz-szavazók 96 százaléka jó vezetőnek tartja Orbán Viktort.

A kormányközeli Nézőpont Intézet legfrissebb felmérésében három tulajdonság alapján vetette össze Orbán Viktor és Márki-Zay Péter megítélését. Az úgynevezett imázskutatásban rákérdeztek. mennyire tartják igaznak a kormányfőre, illetve a kihívójára, hogy

  • betartja, amit ígér,
  • jó vezető,
  • tisztességes ember.

58 százalék szerint Orbán Viktor betartja, amit ígér, 31 százalék szerint nem. Márki-Zay Péternél ez az arány rosszabb (19/35%), szavahihetőségét 46 százalék nem tudta megítélni.

A politikailag aktívak 67 százaléka szerint Orbán Viktor jó vezető, 25 százalékuk szerint rossz. A kormányfőt a fideszesek 96, az ellenzékiek 36 százaléka tartja jó vezetőnek. Márki Zay Pétert 44 százalék tartja rossz vezetőnek, 23 százalék jónak, 33 százalék volt bizonytalan. Az ellenzékiek 45 százaléka tartja jó vezetőnek, 14 százaléka nem, 42 százalék nem tudta megítélni.

A választók 48 százaléka szerint a miniszterelnök tisztességes. 37 százalék szerint nem az. Márki-Zay Pétert 34 százalék tartja tisztességesnek, 35 százalék nem, 32 százalék volt bizonytalan.

Orbán sokkal jobb, mint Márki-Zay

– erre a következtetésre jutott felmérése alapján a kormányközeli cég.

Módszertan

A Nézőpont Intézet kutatása 2021. január 31. és február 2. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ± 3,16 százalék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik