Közélet

Még csak nem is egyeztették Budapesttel, hogy idén is vizes világbajnokságot fognak rendezni

Patrick B. Krämer / EPA / MTI
Patrick B. Krämer / EPA / MTI

A fővárosi önkormányzattal előzetesen semmilyen formában sem egyeztetett a kormány a vizes világbajnokság megrendezésének átvételéről. Mi is csak a médiából értesültünk a vállalásról

– írja a Népszava Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettesre hivatkozva, miután a lap megkérdezte a városvezetést az újabb vizes vébével kapcsolatos hétfői bejelentésről. „Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár hétfőn a hírek megjelenése után adott rövid tájékoztatást a kormánydöntésről. Tájékoztatása alapján a városvezetésnek, illetve a Fővárosi Közgyűlésnek nincsen formális kötelezettsége a rendezésre irányuló kéréssel kapcsolatban” – idézi a lap a főpolgármester-helyettest.

Mint arról hétfőn reggel lapunk beszámolt, 2017 után idén ismét vizes világbajnokságot rendez Budapest. Erről azonban a főváros vezetése még csak nem is hallott korábban.

A nemzetközi szövetség (FINA) hétfőn jelentette be, hogy Husszein el-Musszalam, a szervezet elnöke megállapodott Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy a japán Fukuoka város helyett Budapest vállalja át a sportesemény megrendezését.  Néhány nappal ezelőtt még arról szóltak a hírek, hogy Fukuoka 2023-ra halasztja világverseny megrendezését a koronavírus-járvány miatt.

A FINA a 2022-es budapesti vb-ről hozott mostani döntését azzal indokolta, hogy ezzel a sportolók lehetőséget kapnak arra, hogy idén nyáron is egy világméretű eseményen szerepeljenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik