Közélet

Völner Pál után ismét Varga Judit adhat engedélyt a megfigyelésekre

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője írásbeli beadványban kérdezett rá, hogy Völner Pál államtitkár lemondása után ki az, aki most engedélyt adhat titkosszolgálati megfigyelésekre.

Válaszában Répássy Róbert államtitkár úgy fogalmazott: a „titkos információgyűjtést az igazságügyért felelős miniszter engedélyezi, (…) akadályoztatása esetén a parlamenti államtitkár helyettesíti.” Erre hivatkozva írja azt Kocsis-Cake: a döntéshozói jogkör Varga Judit igazságügyi miniszterhez került vissza.

Az ellenzéki képviselő azt is kiemelte, hogy a jogszabályok szerint egyébként is az igazságügyi miniszterhez tartozik a lehallgatások engedélyezése, a fordított felállás csak Varga „akadályoztatása esetén” képzelhető el. Kocsis-Cake hozzáfűzte: “érdemes figyelni arra a szempontra is, hogy ezek szerint a korábbi gyakorlat jogszerűtlen volt, hiszen a feladat Völner Pálnak való “kiszervezését” nem indokolta semmiféle akadályoztatás, hacsak a Soros-ügynökök elleni brüsszeli harc annak nem számít. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a megfigyelések engedélyezőjét közben egy nyomozásban megfigyelték.”

Tavaly nyáron derült ki, hogy a Pegasus nevű kémszoftverrel számos újságíróról, üzletemberről gyűjtött adatokat a kormány. A lehallgatások engedélyezését Völner Pál államtitkár hajtotta végre, árulta el Varga Judit, miután kirobbant a Pegasus-ügy.

Ősszel Völner korrupciós ügybe keveredett, mivel a gyanú szerint rendszeresen kenőpénzt fogadott el Schadl Györgytől, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. Schadl már előzetes letartóztatásban van, Völner viszont nem.

via 444

Ajánlott videó

Olvasói sztorik