Közélet

A rabszolgatörvényt és a kötelező kamarai tagdíjat is eltörölné az ellenzék

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Több részlet kiderült az egyesült ellenzék munkaügyi programjáról, érintve a szakszervezeteket, a személyi jövedelemadót, az uniós minimálbért és a felzárkóztatást is.

A minimálbéreseknek a személyi jövedelemadó teljes visszatérítését, a munkavállalói jogok megerősítését, az atipikus foglalkoztatás támogatását, valamint a kötelező kamarai tagdíj eltörlését említették választási győzelem esetén megvalósítandó javaslataik között ellenzéki képviselők a szerdai, „Közös akarattal a munkavállalók érdekében” munkacímen tartott sajtótájékoztatójukon.

Dolgozói szegénység, rabszolgatörvény – ezek a fogalmak korábban ismeretlenek voltak, ma azonban Magyarországon munkavállalónak lenni egyet jelent a kiszolgáltatottsággal. Ezen változtatni kell

– veszi kezdetét a pártok közleménye, ami után az MSZP elnökhelyettese Komjáthi Imre összegezte a munka világát érintő javaslatokat.

A szocialista politikus szerint egyensúlyt akarnak teremteni a munkáltatók és a munkavállalók között, nem akarják ellehetetleníteni a munkáltatókat, de meg akarják védeni a dolgozókat a számukra kiszámítható munkakörülmények biztosításával. Ezzel párhuzamosan igazságosabbá tennék az szja-rendszert és  visszaadnák a Fidesz által az alacsonyabb jövedelműektől elvett, sokaknak akár kéthavi jövedelemnek megfelelő adójóváírást. Komjáthi szerint ez utóbbi a minimálbér szintjén az szja teljes visszatérítését jelenti, és egészen a minimálbér másfélszereséig növelni fogja az embereknél maradó jövedelmet.

Az MSZP-s képviselő elmondta azt is, hogy kormányváltás esetén az alapvető élelmiszerek tekintetében kibővítik a kedvezményes áfakulcsos termékek körét, a rabszolgatörvényként ismert rendelkezést pedig haladéktalanul el fogják törölni. Új munkavédelmi, munkajogi kódex megalkotását is tervezik, a szakszervezetekkel együttműködésben. Ehhez igazságos, normálisan működő érdekegyeztető rendszerre van szükség – tette hozzá, ígéretet téve arra, hogy több jogot fognak biztosítani a szakszervezeteknek.

A sajtótájékoztatón felszólalt a Momentumos Buzinkay György, Pest megye 3-as számú egyéni választókerületének ellenzéki képviselőjelöltje is, aki a bérrendezések és nyugdíjemelések szükségességét hangsúlyozta, mint mondta „európai uniós minimálbérre van szükség”. Külön kiemelte, hogy emelni kell a közszférában dolgozók egyre inkább leszakadó, régóta nem emelt bérét. Szólt arról is, hogy a 21. századi gazdaság megteremtése érdekében támogatni akarják a távmunkát, ami sokak esetében kiválthatja az ingázási kényszert.

„Az Európai Unión belül Magyarországon a legrövidebb – három hónapos – az álláskeresési járadék folyósítása” – mondta a momentumos politikus, amire reflektálva megerősítette, szeretnék, ha április 3-án a választásokkal együtt népszavazáson lehetne állást foglalni arról, hogy kilenc hónapra emelik ennek a járadéknak a folyósítási időtartamát. Kitért arra is, hogy célzott támogatást kell nyújtani a mélyszegénységben élőknek és a kényszerűségből ingázóknak.

A DK-s Horváth Jácint, Zala megye 3-as számú választókerületének ellenzéki képviselőjelöltje azt mondta, a munkáltatók támogatásához olyan gazdasági környezet szükséges, ahol a piac által elismert valós teljesítmény alapján dől el, ki sikeres. A kamarai rendszer átalakításának célja szerinte az, hogy a kis- és közepes vállalkozásoknak hatékony szolgáltatásokat biztosítsanak. Itt tette hozzá, hogy a kötelező kamarai díjat el fogják törölni, ha kormányra kerülnek.

Állami kockázatitőke- és hitelgarancia-mikrohitelprogramot indítanának és adókedvezménnyel támogatnák a kisebb cégek közös beruházásait. Támogatják „a vállalkozó Erasmust”, azaz a külföldi tanulást, tapasztalatszerzést, hálózatépítést vállalkozóknak, vállalkozásnak.

Horváth végül elmondta, támogatást adnának a leghátrányosabb helyzetű régiókba települő, ott fejlesztő vállalkozásoknak, az uniós források felhasználásával pedig vidéki gazdaságfejlesztési programot valósítanának meg győzelmük esetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik