Közélet

Félmilliárdért vesz budai villát a magyar állam

Megveszi a magyar állam a fővárostól a Normafa közelében álló Haggenmacher-villát – áll a Magyar Közlöny legújabb számában.  Az állam az elővásárlási jogával él, és legfeljebb 508 millió forintot fordít az adásvételre.

Az ingatlan Budapesten, a tizenkettedik kerületi Szilassy út 3. szám alatt található. A Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatósága és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) közös nyilatkozatban élnek az elővásárlási joggal. A költségeket az MNV állja, és az ingatlan az MNV tulajdonosi joggyakorlása alá kerül.

A kormány egyetért azzal is, hogy az ingatlan a műemléki megújítását követően köztulajdonban, közösségi célú hasznosításban és használatban maradjon. A közösségi célú hasznosításról a Miniszterelnökséget vezető miniszternek és a hegyvidéki önkormányzat polgármesterének kell egyeztetnie.

A villa eladója a fővárosi önkormányzat, amelynek nincs forrása a leromlott állapotú épület és terület rendbetételére. Az állam az elővásárlási jogával élve egy magánszemély vásárlót előz be.

Az egykori Haggenmacher-villa, illetve Istenszeme fogadó néven ismert épület és telek megvásárlásáról Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség budapesti fejlesztésekért felelős államtitkára a Facebook-oldalán is beszámolt. Fürjes a Fidesz kerületi országgyűlési képviselőjelölte is. Posztjában többek között arról írt: azt is határozatba foglalta a kormány, hogy később sem lehet az ingatlant üzleti alapon értékesíteni.

A hajdani fogadóban még Kossuth Lajos is megfordult, ma tábla őrzi az emlékét. A villa parkjában egy tengerszem – az Istenszeme forrás által táplált tavacska – is volt, amelyben fürödni is lehetett, sőt, télen a befagyott tóra jártak korcsolyázni a környékbeliek. A kis tó mára sajnos elmocsarasodott, kiszáradt. A hatalmas és egykor gyönyörű parkot Haggenmacher Károly, a klasszicista villa volt tulajdonosa építtette – ebben az időben ültették a tó partjára a gesztenyefákat is

– írta Fürjes Balázs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik