Közélet

Új rendelet jelent meg az szja-visszatérítésről

Orbán Viktor / Facebook
Orbán Viktor / Facebook
Az adóvisszatérítés előlegéhez nem juthatnak hozzá hitelezők.

Megjelent a Magyar Közlönyben egy Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett új  rendelet. A kormány a veszélyhelyzetre tekintettel a gyermeket nevelők adóvisszatérítés előlegét mentesítette az úgynevezett követelésfoglalás alól.

A rendelet szerint a gyermeket nevelők adóvisszatérítésével kapcsolatos kedvezmény, ekho-kedvezmény, valamint visszatérítés előlege tekintetében,

a megállapított előlegre a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 110. §-a szerinti követelésfoglalást
foganatosítani nem lehet.

A rendeletben idézett paragrafus kimondja, hogy „ha az adósnak harmadik személlyel szemben követelése van, illetőleg az adós harmadik személlyel olyan szerződést kötött, amelyből később követelése keletkezik, a végrehajtó a követelést lefoglalja, egyúttal a harmadik személyt nyilatkozatra hívja fel, figyelmeztetve őt a 112. és 113. § szerinti jogkövetkezményekre” – emlékeztetett a Portfolio.

A kormány ezzel kiiktatta az szja-visszatérítésre vonatkozó esetleges követelésérvényesítést, ehhez a plusz pénzhez a hitelezők,  követeléskezelők nem juthatnak hozzá. A rendelet a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvénnyel együtt veszti hatályát.

Frissítés!

Zsidi Roland, az ICT Legal, dr. Termel Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje szerint a rendelet értelmében harmadik fél gyakorlatilag nem érvényesítheti követelését. A törvény eddig csak azt mondta ki, hogy a NAV nem gyakorolhat visszatartási jogot, hiába van adótartozása az adózónak, az nem befolyásolja az szja-visszatérítés kifizetését.

Ez mostantól a harmadik fél – tipikusan a banki jelzálogból, egyéb, követeléskezelőknek átadott követelésekből eredő követelések – által végrehajtási eljárásban érvényesített követelésre is érvényes, a kormány lényegében a letiltás alól mentes juttatások közé – ilyen többek között a munkanélküliek jövedelempótló támogatása, a gyermekek otthongondozási díja, az ápolási díj, az anyasági támogatás, az ösztöndíj – emelte be az szja-visszatérítést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik