Közélet

Kiírták a tendert a Városliget legforgalmasabb útjának autómentesítésére

Megjelent a Kós Károly sétány autóútból valódi sétánnyá alakításának tervezésére szóló tender, ezzel újabb mérföldkőhöz ért a Városliget autómentesítése, jelentette be Vitézy Dávid a Facebook-oldalán.

A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója emlékeztetett, több, mint hatvan éve született az a döntés, hogy az M3-as autópálya bevezető szakasza a Városliget közepén vezessen keresztül, így Budapest történelmi parkját kettészelő Kós Károly sétányon ma akkora forgalom, mint a Petőfi hídon.

A Városliget megújításával ezen változtatni kell, Budapest első számú közparkjának autómentesítése a kormány célja, melyet a Fővárosi Önkormányzat is támogat. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) javaslatát elfogadva a kormány ezért 2020 nyarán úgy döntött, hogy a Kós Károly sétányt lezárja az autóforgalom elől, és a Városligetet teljes egészében a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak adja át

– írta.

Pénteken a Városliget Zrt. kiírta a tendert a Kós Károly sétány átépítésének terveire, melyek a mai aszfaltozott autóút helyett valódi parki sétánnyá alakítják vissza a Városligetet kettévágó főtengelyt.

Vitézy tájékoztatása szerint a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa és a Kormány döntése alapján tavaly év eleje óta zajlik a Városliget autómentesítését szolgáló közlekedési fejlesztések előkészítése, ennek keretei közt a BFK megrendelésére készülnek a Szegedi út vonalában a Rákosrendező fölött átívelő új közúti, villamos, gyalogos és kerékpáros kapcsolatokat biztosító új híd tervezése, 1500 férőhely új P+R tervezése a Mexikói útnál és sok kisebb Városliget környéki forgalomtechnikai beavatkozás terveinek az elkészítése.

Elsőként a megállapodásban szereplő kiegészítő beruházások (P+R parkolóházak, Szegedi úti híd stb.) tervezése kezdődött meg, most ezeket követi a Kós Károly sétány teljes közterületi újratervezése, autóútból sétánnyá való visszaalakításának tervezése, tette hozzá.

A tervek szerint teljesen autómentes lesz a jövőben a város ikonikus történelmi tere, a Hősök tere, mind a Műcsarnok, mind a Szépművészeti Múzeum előtt és megszűnik a felszíni parkolás a Városligetben (az Állatkerti körút egy rövid szakaszát kivéve).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik