Közélet

Hó végén már szívességből ügyelnek az orvosok

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A MOK titkára szerint vagy csökkenteni kellene az ellátóhelyek számát, vagy emelni az ügyeleti díjat.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége a minap állásfoglalást adott ki arról, hogy kevesli az ügyeleti díjak emelését. Svéd Tamás titkár a Népszava kérdésére azt mondta: az általuk kért korrekciók forrásigénye mintegy 20-30 milliárd forint lenne. Sok helyen elfogy huszadika után a munkaidőkeret, amelyen belül az orvos ügyeletre kötelezhető, utána lényegében szívességet tesz, aki ügyeletet vállal.

Nincs elég orvos és szakdolgozó, ezért a MOK titkára szerint vagy csökkenteni kell az ellátóhelyek számát vagy emelni az ügyeleti díjat, hogy vonzó legyen a túlórázás az orvosoknak. Az új finanszírozásban minél idősebb, tapasztaltabb valaki, annál alacsonyabb az ügyeleti díja az órabéréhez képest.

Az ügyeletekre nem az orvosoknak és nem az egészségügyi dolgozóknak van szükségük, hanem a betegeknek. Az egészségügyi dolgozók igen jelentős része nagyon szívesen tartózkodna éjszaka a saját ágyában és a hétvégén pedig töltené az időt a családjával, utazással, vagy bármi mással. Ám, ha ehelyett arra akarjuk őket rávenni, hogy benn legyenek az intézményekben, akkor annak ára van. A korrekt ellentételezés pedig ott kezdődik, hogy ezért ne kapjon kevesebbet a nappali munkadíjánál az az ügyeletes orvos, aki hajnali négykor a műtőben állva, vagy a sürgősségin fogadja és ellátja a beteget

Svéd Tamás szerint ahhoz, hogy itt működő egészségügy legyen, még számos dolgon kellene változtatni. Bár a kormány jelentősen növelte az orvosi béreket, ami segítette a rendszer életben tartását, de az továbbra is széttagolt és eklektikusan működik.

Kapcsolódó
Emelés után is keveslik az ügyeleti díjat az orvosok
A kamara szerint sokan az új finanszírozással is kevesebbet keresnek az éjszakai túlmunkában a normál órabérüknél. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik