Marjai János / 24.hu
Közélet

Lemondásra szólította fel az ellenzék Rogánt és kabinetfőnökét

Nyílt levélben és közös sajtótájékoztatón szólította fel lemondásra Rogán Antalt, a Miniszterelnöki kabinetirodát vezető minisztert az Egységben Magyarországért, azaz a választási szövetségben induló hat ellenzéki párt.

Közleményük szerint a sajtótájékoztatón felszólalt Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese, Nunkovics Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője, Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője, Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője, Barkóczi Balázs, a DK szóvivője, Gelencsér Ferenc, az I. kerület momentumos alpolgármestere, valamint Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja.

A politikusok többek közt arról beszéltek, hogy „Rogán tárcája a nyilvánosságra került nyomozati anyagok alapján érintett a rendszerváltás utáni politikatörténet legmagasabb szintig érő korrupciós ügyében, amely a végrehajtómaffia és az igazságügyi miniszter helyettesének lelepleződésével kezdődött és ki tudja, hol ér véget”.

Emlékeztettek: a miniszter közvetlen beosztottja, kabinetfőnöke és barátja, Nagy Ádám kabinetfőnök vizsga nélkül kapott érdemjegyeket a Pécsi Tudományegyetem jogi karán, illetve mint kiderült, az ő cége vásárolta meg a Bírósági Végrehajtói Kar félmilliárdot érő ingatlanát. A pártok szerint a kabinetfőnöknek büntetőjogi felelőssége van, „csaló, bármilyen köztisztviselői feladatra méltatlan, felmentése nem halasztható”.

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd jelenlévő képviselői hangsúlyozták, az eddig napvilágot látott információk alapján nem kétséges, hogy ezek a gyalázatos események nem történhettek volna meg a miniszter tudta nélkül, sőt, meglátásuk szerint okkal feltételezhető, hogy az egyetemi oktatókkal szembeni nyomásgyakorláshoz Rogán Antal aktív közreműködésére is szükség volt és az sem kérdés, hogy „a miniszter maga is aktív közreműködője és kedvezményezettje volt a végrehajtómaffia működésének”.

Az Orbán-kormány legfelsőbb szintjéig érő korrupciós botrány súlyos erkölcsi válságba sodorta Magyarországot. Amennyiben a hazaszeretet legkisebb szikrája is él még önben, felméri politikai felelősségét, levonja a konzekvenciákat és még ma lemond miniszteri tisztségéről

– áll a levélben, amelynek kinyomtatott példányát a Miniszterelnöki Kabinetiroda I. kerületi épülete előtti kordonra is kitűzték a politikusok.

Ajánlott videó