Közélet

Fidesz: Brutális rezsiáremelés jön Európában

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Még szerencse, hogy a „magyar emberek” ebben a csatában is számíthatnak a Fidesz-KDNP-re.

Az emberek fizetik meg a kudarcos brüsszeli energiapolitika árát

– áll a Gyürk András fideszes európai parlamenti képviselő neve alatt hétfőn kiadott közleményben, amelyet az MTI Országos Sajtószolgálata adott közre kora délután. A közlemény felidézi, hogy a Bank of America elemzése szerint átlagosan 54%-kal emelkedhetnek a lakossági energiaszámlák árai a 2020-as szinthez képest. A bank elemzésének eredményeit néhány nappal ezelőtt a Bloomberg ismertette. Ebben az áll, hogy

az áremelkedést a régiószerte megugró földgáz- és elektromos áramárak okozzák.

A bank elemzői szerint egy átlagos európai lakossági fogyasztó 2022-ben egész évben 1850 eurót (hétfői árfolyamon számolva 665 ezer forintot) költ majd energiára, szemben a 2020-as 1200 euróval. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos európai lakossági fogyasztó havonta átlagosan kicsit több mint ötvenezer forintot költ energiára idén. A legnagyobb növekedés, mint írják, Olaszországban és az Egyesült Királyságban lesz, ahol a számlák körülbelül 950 euróval fognak megugrani. Az Európai Unió 27 tagállamából ugyanakkor 20 tett azért, hogy enyhítse a legkiszolgáltatottabb fogyasztókat és háztartásokat – állítja az Európai Bizottság. Ennek leghatékonyabb eszköze – mint közölték, az adócsökkentés volt.

A Fidesz EP-képviselőjének közleményére visszatérve: Gyürk szerint a „baloldal” Magyarországon is végrehajtaná a rezsiáremelést. Azonban a Fidesz, a „nemzeti oldalon” ezt nem engedi: azaz fenntartják a rezsicsökkentést és megvédik a magyarokat az energiaválságtól. A fideszes közlemény a Bank of America elemzésétől eltérően az európai energiaválságot nem a térség piaci folyamatainak, hanem a „kudarcos brüsszeli klíma- és energiapolitikának” tulajdonítja:

Politikusaik 2021-ben az Európai Parlamentben ellenezték, hogy az emberek megfizethető módon férjenek hozzá az energiához, és azóta is hétről-hétre agresszív támadásokat intéznek a rezsicsökkentés és az intézkedést támogató polgárok ellen

– írták.

Gyürk szerint a „magyar emberek” azonban számíthatnak a Fidesz-KDNP-re ebben a csatában, sőt szerinte az idei választásokon „a rezsicsökkentés nemzeti politikája” fog szemben állni „az emelkedő energiaárakat eredményező baloldali ideológiával”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik