Közélet koronavírus

Jakab Ferenc: az omikron lecsengésével nem ér véget a járvány

YOUTUBE.COM
YOUTUBE.COM
A professzor szerint hosszú távon egy szezonális, enyhe vagy középsúlyos felső légúti tüneteket okozó fertőzéssé szelídülhet a koronavírus.

Jakab Ferenc a Forbes.hu-nak azt mondta, nem ért egyet azzal, hogy az omikron és az ötödik hullám lecsengésével véget érhet a világjárvány. Szerinte az omikron gyors terjedése valószínűleg populáció szintű immunizálást eredményez, de az ötödik hullám lecsengésével csak a járvány ezen szakasza fejeződik be. Azt látjuk,

hogy a koronavírus ellen nem tudunk élethosszig tartó védettséget szerezni, az évek óta világszerte cirkuláló nátha-koronavírusokat is ezért kapjuk el évről-évre.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) virológus professzora arra számít, hogy hosszú távon enyhe vagy középsúlyos felsőlégúti tüneteket okozó fertőzéssé szelidül a vírus okozta kór.

Jakab Ferenc szerint idén az oltottság, a természetes átfertőződés valamit számít majd, de a védettség kopik, újabb, esetleg súlyosabb tüneteket okozó variánsok is megjelenhetnek. Azért óvatos a jövőt illetően, mert ez

egy RNS-vírus, aminek magas a mutációs rátája.

Koronavírus - Még több hír a témában

A Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője szerint az omikron  berobbanása után a külföldi példák alapján feltételezhető, hogy elég jelentős lesz a fertőzöttek száma, ami ugyanúgy leterhelheti az egészségügyi rendszert, mint az előző hullámok, akár még jobban is.

Kapcsolódó
14655 új koronavírus-fertőzöttet találtak, meghalt 167 beteg
Az aktív fertőzöttek száma több mint hatezerrel nőt, ám csökkent a kórházban ápoltak, és a lélelegeztetőgépen kezelt betegek száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik