Közélet

35 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a Raiffeisenre

MTVA/Róka László
MTVA/Róka László

Összesen 35 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Raiffeisen Biztosításközvetítő Kft.-re a többes biztosítási ügynöki tevékenységhez kötődő jogsértések miatt. A társaság – tevékenységi engedélyével ellentétben – nem kínált kellő számú versengő biztosítási terméket ügyfeleinek, számos ponton jogsértőnek bizonyult ügyféltájékoztatási tevékenysége, s egyes adatszolgáltatásai is hibásnak bizonyultak.

Az MNB korlátozott terjedelmű – elsősorban a többes biztosítási ügynöki engedélynek való megfelelésre vonatkozó – célvizsgálatot folytatott a Raiffeisen Biztosításközvetítő Kft.-nél, a 2018. január 1-jétől a vizsgálat lezárultáig tartó időszakot áttekintve.

A jegybank, mint pénzügyi felügyeleti hatóság megállapította, hogy a biztosításközvetítő a vizsgált időszakban ténylegesen nem többes ügynökként, hanem alapvetően egyetlen biztosító termékeit értékesítve, annak ügynökeként működött. A nem-életbiztosítások esetében részben, míg az életbiztosításoknál egyáltalán nem teljesítette így az engedélye szerinti, többes ügynöki működésére vonatkozó alapvető jogszabályi követelményeket.

Ezzel összefüggő jogsértésként a Raiffeisen Biztosításközvetítő Kft. nem tett eleget az összehasonlításra alkalmas termékelemzési kötelezettségének, így elmulasztotta kellő számú, egymással versengő biztosítási termék bemutatását is ügyfelei számára. Nem gondoskodott a versengő termékek tényleges és jogszerű értékesítésének feltételét jelentő képzések, továbbképzések megtartásáról sem.

A jogsértések miatt az MNB 30 millió forint felügyeleti és 5 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabott. A bírságösszeg mértékét enyhítette egyebek közt, hogy a Raiffeisen Biztosításközvetítő Kft. együttműködött a vizsgálat során, s több hiányosság kapcsán már korrekciós intézkedésekről számolt be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik