Közélet

Gattyán György felajánlotta segítségét az ellenzéknek, ha elfogadják öt programpontját

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

Fontosnak tartja tisztázni politikai szerepvállalásának alaptézisét, ezért nyílt levelet írt Gattyán György „a magyarországi kormányváltó erőknek”. A milliárdos hangsúlyozza, hogy célja „a kormányváltás biztos és zökkenőmentes megvalósítása, nem pedig annak késleltetése vagy megakadályozása”. A célok elérése érdekében pedig felajánlja segítségét minden kormányváltó erőnek, amennyiben 5 programpontja mellett írásban, együtt hitet tesznek vele. Hogy pontosan milyen segítséget nyújtana az ellenzéknek, azt nem részletezi, viszont az 5 pontját nyilvánosságra hozta:

  • A magyarországi közbeszerzési rendszer strukturális átalakítása.
  • A kormányváltást követően, azonnali (további) 10%-os alapbéremelést kell végrehajtani az állami közoktatásban dolgozók részére, a jelenlegi egyházi támogatások terhére. Továbbá garanciavállalást kell tenni arra, hogy az állami oktatásban dolgozók teljes bére inflációkövető lesz.
  • Gondoskodni kell arról, hogy a magyar fiataloknak megteremtsék a versenyképes, digitális jövőt, ezért minden 14. életévét betöltött magyar állami közoktatásban résztvevő fiatalnak biztosítania kell az államnak alanyi jogon egy szoftverekkel felszerelt, távoktatásra alkalmas hordozható számítógépet, amely a tanulmányok sikeres befejezését követően a diák tulajdonába kerül.
  • A kormányzati szervezetek és a 100%-ban állami tulajdonban lévő, non-profit vállalatok kommunikációs- és hirdetési kiadásait radikálisan csökkenteni és korlátozni kell, hogy azok összesen ne haladhassák meg a nettó 10 milliárd forintot.
  • Jelentősen csökkenteni kell a közmédia költségvetését, hogy az ne legyen magasabb a kormányváltást követően a mindenkori, legnagyobb kereskedelmi televíziós társaságok megelőző éves nettó árbevételénél.

A Megoldás Mozgalom elnöke javasolja, hogy a fenti pontok elfogadása és végrehajtása után felszabaduló és rendelkezésre álló, több száz milliárd forintot az állam elsősorban a vidék felzárkóztatására, azon belül is, az ország digitális tudatra ébredésének elősegítésére fordítsa.

Ha egyetértenek ezekkel a törekvéseinkkel, arra kérem Önöket, hogy 2022. január 17-ig kezdeményezzenek közös tárgyalássorozatot a Megoldás Mozgalommal a részletek kidolgozásáról, hogy a pontokból a tavaszi választásokig egy, a két fél által aláírt javaslatcsomag készülhessen

– írta Gattyán az ellenzéknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik