Közélet

Orbán Viktor december 6-án írta alá a 20 százalékos béremelésről szóló rendeletet

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

2022. január elsejétől 20 százalékos béremelést kapnak a kultúrában dolgozóknak – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent friss kormányrendeletből.

E szerint január elsejétől beépülő jelleggel 20 százalékos béremelésben részesülnek:

  • a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló 1995. évi LXVI. törvényben,
  • a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényben,
  • valamint az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvényben meghatározott közfeladatot ellátó intézményekben vagy azon kulturális közfeladatot ellátó szervezetekben foglalkoztatottak, amelyek a központi költségvetésből rendszeres támogatásban részesülnek.

A kormányrendeletből az is kiderül, hogy a kulturális tevékenységet végző közalkalmazottakról szóló 475/2020. (X. 30.) Korm. rendelet hatálya alá tartozó közalkalmazottak 2022. január elsejétől beépülő jelleggel differenciált módon történő 20 százalékos béremelésben részesülnek.

Továbbá a központi költségvetés támogatásban részesíti azt az egyházi fenntartású, kulturális közfeladatot ellátó intézményt vagy szervezetet, amely vállalja, hogy kulturális foglalkoztatottjainak munkabérét 2022. január elsejétől beépülő jellegű 20 százalékkal emeli.

Az e rendelet hatálya alá tartozó, igazoltan kulturális közfeladatot ellátó foglalkoztatott foglalkoztatója 2021. december 15-ig köteles az emberi erőforrások minisztere által vezetett minisztérium honlapján az e célra rendszeresített nyomtatványon bejelenteni a rendelet hatálya alá tartozó foglalkoztatottjai számát, munkaköreik felsorolását, valamint a részükre havonta kifizetett bértömeg összegét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik