Közélet

Áder János: nincs jobb- vagy baloldali klímaváltozás

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI
Az államfő azt szeretné, ha a fenntarthatóság olyan választható tantárgy lenne, amiből érettségizni is lehetne.

Áder János a Kék bolygó podcast adásában arról beszélt, hogy  „nincs jobboldali meg baloldali klímaváltozás, nincs jobboldali meg baloldali vízválság, nemcsak jobboldali szavazókat, hanem baloldali szavazókat is fenyeget az, ha belefulladunk a műanyagba”. Ez egy olyan problémahalmaz, ami mindenkit egyformán érint – tette hozzá az államfő, akit az MTI idézett.

Ha jó döntéseket találunk, mindegy, hogy kinek mi a politikai preferenciája, mindenképpen haszonélvezője lesz a jó döntéseknek, és ez a cél.

Ezért akarták a Planet 2021-gyen bemutatni, hogy a problémákra milyen megoldások lehetnek. Áder János várakozásait túlszárnyalta az, amit az expón látott. Az államfő szerint azért nagyon fontos a fiatalok megismertetése a problémakörrel, mert a túlfogyasztás, a „dobd el!” kultúra miatt feléljük erőforrásainkat,

50 év múlva gyermekeink számára már nem lesz folytatható a jelenlegi életmód. 

Okos ember a tőkét nem éli fel. Most mi a természeti tőkét éljük fel, miközben a gyermekeink szempontjából csak (…) a kamatok felélésére lenne jogunk

– fogalmazott az államfő.

Emlékeztetett arra is, hogy a Kék Bolygó Alapítvány készített egy Zöld Föld című tankönyvet a középiskola 1-2. osztályos diákjainak azért, hogy a fenntarthatóság választható tantárgy legyen és abból érettségizni is lehessen.

A fenntarthatósági világtalálkozó pénzügyeiről Áder János azt mondta: elégedett lenne, ha a költségvetéstől kapott pénzt egy-két éven belül visszafizetnék a költségvetésnek azok a kiállítók, akik a Planet 2021-en üzleti lehetőséghez jutottak. Emellett van az a  járulékos haszon, amit az edukáció, a gyermekek szemléletváltása jelent, ami pénzben kifejezhetetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik