Közélet

Parlament előtt a kormány által gyermekvédelminek tartott népszavazás kérdései

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Kedden külön-külön szavaznának arról a négyről, ami az ötből megmaradt.

Az Országgyűlés igazságügyi bizottságának elnöke, Vejkey Imre (a képen) benyújtotta a határozati javaslatot a kormány által  gyermekvédelminek nevezett népszavazás elrendeléséről.

Az előterjesztés szerint az országos népszavazás lebonyolításának költségvetése – az egy naptári napon szavazásra bocsátott kérdések számától függetlenül – 12 milliárd 686 millió 900 ezer forint.

Mivel a minap módosították a törvényeket, így Áder János államfőnek lehetősége van arra, hogy az országgyűlési választást és az országos népszavazást egy napra tűzze ki.

Abban az esetben, ha a népszavazást az országgyűlési képviselők általános választásának napján, közös eljárásban kell megtartani, akkor az országgyűlési képviselők általános választása lebonyolításának a költsége – az együttes lebonyolítás többletköltsége miatt – további 5 566 500 ooo forinttal növekszik.

Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy öt kérdésben akarnak népszavazást, de a javaslatban csak négy szerepel, kimaradt az, amelyik a kiskorú gyermekek számára is elérhető nemátalakító kezelésekre kérdezett rá. Korábban a Nemzeti Választási Bizottság ugyan valamennyi népszavazási kezdeményezést hitelesítette, de a felülvizsgálati eljárásban a Kúria csak ezt a négyet hagyta helyben, így ezekről lenne szavazás is.

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális
    irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül
    mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Az Országgyűlésnek a négy népszavazásra bocsátott kérdésről külön-külön kell döntenie. Vejkey Imre, az Igazságügyi bizottság nevében kezdeményezte Kövér László házelnöknél, hogy a határozati javaslatot kivételes eljárásban tárgyalják, és arról már kedden szavazzon is az Országgyűlés.

Kapcsolódó
Transznemű gyerekek a Pegazus szárnyán
Aljasok, hazugok, manipulatívak és értelmetlenek az Orbán Viktor által bejelentett népszavazás kérdései.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik