Közélet

Szijjártó Péter lakásában néha nem volt villany, amikor nála pecózott Dézsi Csaba András

Partizán
Partizán

Interjút adott a Partizánnak Győr fideszes polgármestere. Dézsi Csaba András, aki a 2019-es önkormányzati választás után váltotta az orgiabotrányba keveredett Borkai Zsoltot, évtizedek óta Győr ismert közéleti figurája: helyi politikusként és kardiológusként is komoly múltja van a városban.

Dézsi az interjúban elmesélte, hogy annak idején „Szájer Jóska” felkérésére vállalta, hogy a Fidesz jelöltjeként elindul az 1994-es országgyűlési választáson.

Sokszínű volt a párt, a fiatalok tudtak választani, hogy miért szimpatikus neki a Fidesz

– mesélte a politikus, aki már akkoriban is egészségügyi témájú jegyzetekkel jelentkezett a helyi újságban, a Kisalföldben, így sokan megismerhették a nevét. Bár a felkérést lelkesen elvállalta, mégis csak harmadik lett, így végül csak az őszi önkormányzati választáson jutott mandátumhoz a városi képviselőtestületben.

Önkormányzati fideszes vezetőként viszont ő indította el Szijjártó Péter karrierjét. Utcabeli szomszédként felírta a fiatal egyetemista nevét a pártlistára, Szijjártó így szerzett győri képviselői mandátumot. A mostani külügyminiszterről azt mesélte, hogy ma is „hatékony kapcsolat a kormány felé”, bár Győr lobbistájának nem nevezné, de ha kormánytámogatásra van szüksége a városnak, akkor kikéri a véleményét.

Dézsi azt is elmesélte, hogy 2002 után, amikor először indult a polgármesteri posztért és vesztett, Budapestre kezdett járni, hogy Merkely Bélánál tanuljon a szívkatéter használatáról.  Ebben az időszakban Szijjártó Péter budapesti lakásában szállt meg hetente egy estére.

Nem albérlet, inkább ágybérlet volt

– mondta Dézsi, aki azt is felelevenítette: volt olyan eset is, hogy a lakásban kikapcsolták az áramot, mert nem volt befizetve a számla.

Szereztem egy gyertyát.

Egykori mesteréről, Merkely Béláról azt mondta, nagyon kiemelkedő ember, nála sokkal magasabb pályán mozog a kardiológiában, de tény, hogy mostanában sokan a kormány propagandájával azonosítják.

Mint mondta, biztos benne, hogy ez „az embernek romol a nimbuszán”, de azért vállalja be, mert azt szeretné hitelesen kommunikálni, hogy az emberek menjenek el beoltatni magukat, mert az oltás megmentheti az életüket.

Az, hogy a plakát bizony rétegekben másként csapódik le. Amennyiben azt mondja a plakát, hogy Magyarország működik.. az emberek azt mondják, hogy ez egy kormánypropaganda.

Nem a Merkely Bélával van a baj, hanem azokkal, akik a plakátot megszerkesztették, rosszul mérték fel, hogy a társadalom bizonyos köreiben másképp fordították le az üzenetet, és visszatetszést keltett ahelyett, ha arra motiválta őket, hogy elmenjenek beoltatni magukat.

Dézsi szerint ez a kommunikációs hiba volt, bár azt is látja, hogy a politika használta Merkelyt, hiszen „a politika minden eszközt használt, amit lehet”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik