Mohos Márton / 24.hu
Közélet

Gyurcsányozással reagált a Fidesz a megugró inflációra

A parlament költségvetési bizottságának összehívását és Varga Mihály pénzügyminiszter meghallgatását kezdeményezi Varju László, a testület DK-s elnöke azt követően, hogy a várakozásokat meghaladóan gyorsult az infláció októberben.

A Fidesz nagyon gyorsan reagált Varju nyilatkozatára,

Gyurcsányék a magas infláció mellett rezsit és adókat emeltek, elvettek egyhavi nyugdíjat

című közleményükben.

Megjegyezték, hogy az infláció egész Európában emelkedik a járvány és többek között az energiaárak emelkedése miatt. A magyar emberek bérét, nyugdíját és megélhetését viszont szerintük számos intézkedés védi, és azt is hozzátették, hogy Gyurcsányék idejében a magas infláció mellé még megszorításokkal is nehezítették az emberek életét. A közleményben Márki-Zay Pétert is megemlítik:

A kormány biztosítja az inflációkövető nyugdíjemelést, a gazdasági növekedésnek köszönhetően 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot fizet az időseknek, emeli a béreket a közszférában, jelentős adócsökkentéssel segíti a vállalkozásokat a minimálbér-emelésben, visszafizeti a gyermekeseknek az idén befizetett személyi jövedelemadót, elengedi a fiatalok jövedelemadóját és biztosítja az alacsony energiaárakat. Ezzel szemben a Gyurcsány-korszakban a magas infláció mellé még megszorításokkal is nehezítették az emberek életét: elvettek az idősektől egyhavi nyugdíjat, befagyasztották a béreket, emelték a munkát terhelő adókat és az egekbe emelték a rezsit. Gyurcsányhoz hasonlóan Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje is arról beszél, hogy eltörölné a rezsicsökkentést.

Ajánlott videó