Közélet

Ütött az óra több nagykövetnek is Áder Jánosnál

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI
Az államfő két „rendkívüli követ és meghatalmazott minisztert” is kinevezett.

Áder János döntései most jelentek meg a Magyar Közlönyben. A köztársasági elnök Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előterjesztései alapján döntött.

Az államfő érdemei elismerése mellett mentette fel az eddigi tbiliszi (Grúzia/Georgia) nagykövetet, Horváth Viktóriát, akinek a posztját megbízással vette át Sikó Anna Mária. 

Gálosfai Mihály Mátyást érdemei említése nélkül küldték el. Ő eddig a nur-szultáni nagykövetséget (Kazahsztán) vezette és ő képviselte a Tádzsik Köztársaságban is Magyarországot.

Most pótolták a szingapúri testület élére áthelyezett Pach Juditot, Karsay Lilla lesz a jakartai (Indonézia) nagykövet, ő képviseli az országot a Kelet-timori Demokratikus Köztársaságban és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségében (ASEAN).

Sipos Sándor lett a bangkoki (Thaiföld) nagykövet, a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaságban és a Mianmari Szövetségi Köztársaságban is képviseli Magyarországot.

Vélhetően valamilyen speciális feladatot kaphatnak azok, akik az államfőtől „rendkívüli követ és meghatalmazott miniszter” titulust kaptak, mert Áder János határozatából nem derül ki, hogy Tóthné Ferenci Adrienn Mária, illetve Szilágyi Gergő Péter  hol képviselik a jövőben magyar érdekeket.

Kapcsolódó
Nagy nevek a felmentett és új nagykövetek között
Áder János felmentett hat nagykövetet, kinevezett négyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik