Közélet koronavírus

Ezer fölött jár a napi halálozási szám Oroszországban

Alexandr Kryazhev / Sputnik / Sputnik via AFP
Alexandr Kryazhev / Sputnik / Sputnik via AFP

Szombatra virradóra Oroszországban a koronavírus-járvány kezdete óta először történt meg, hogy ezer fölötti új napi esetszámot rögzítettek. A fertőzésszámok az országban egész héten növekedtek, a Kreml pedig a lakosságot hibáztatta az oltások elmaradásáért – írja a BBC News.

A tények azt mutatják, hogy Oroszországban a koronavírus elleni oltásokkal szemben széleskörű a bizalmatlanság. A lakosságnak ugyanis eddig mindössze egyharmada részesült oltásban eddig.

Az országban mindeddig 222 ezren haltak meg a járvány következtében, és szombaton is újabb, mintegy harmincháromezer új fertőzöttet jelentettek, a jelenleg aktív fertőzöttek száma 750 ezer körül jár.

Az orosz kormány a járvány elleni védekezés részeként nem vezetett be szigorú korlátozó intézkedéseket, amit azzal indokoltak, hogy a gazdaság működőképességét fenn kell tartani. A Kreml a lap szerint ragaszkodik ahhoz is, hogy az egészségügyi rendszert ne terheljék túl, monván, hogy e nélkül is képes megbirkózni a növekvő betegszámmal.

Mihail Albertovics Muraskó egészségügyi miniszter ugyanakkor sürgette a praxisaikat a koronavírus-járvány okozta szorongásuk miatt hátrahagyó orvosokat, hogy oltassák be magukat, és térjenek vissza a betegeikhez.

Oroszország az oltások fejlesztésében nem maradt el a világ nagyhatalmaitól. A Szputnyik V oltóanyag már tavaly elkészült, és azóta másik három vakcinát is jóváhagyattak. S noha a Szputnyik V jól szerepelt a nemzetközi eladásokban, az orosz lakosság túlnyomó részét nem sikerült meggyőzni az oltás megbízhatóságáról és szükségességéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik