Közélet

Folyamatosak a támadások az előválasztási rendszer ellen

Még mindig folyamatosak a próbálkozások az előválasztási rendszer meghekkelésére, de mindegyiket sikerül kivédenünk. További vizsgálatot igényel viszont, hogy megállapítsuk, honnan is indulnak ezek a támadások,

mondta a Magyar Hangnak Hajdú Gergő, az ellenzéki előválasztás technikai lebonyolításáért felelős aHang kampányigazgatója. Az első forduló után a második forduló első napján is nagy erejű támadás érte az előválasztás internetes rendszerét, de a javítások miatt már csak pár percre lassult le a rendszer.

Az első fordulóban két napra fel kellett függeszteni az előválasztást a terheléses támadások miatt. Ebben az ügyben már zajlik a nyomozás, a kiberbiztonsági hatóság az aHang több munkatársát is kihallgatta – tájékoztatta a lapot Hajdú. Hozzátette, lehet, hogy a mostani támadással kapcsolatban is lesznek kérdések.

A kampányigazgató szerint bátran kijelenthető, hogy a második fordulóban a résztvevők száma el fogja érni az 500 ezret és hogy meglepődtek azon, mennyire sokan szavaznak. Nagyon sok sátorból azt az információt kapják, hogy látványosan több fiatal adja le a szavazatát és majdnem százezer új szavazó volt eddig. Az első fordulóhoz képest változás, hogy ha valaki a személyes szavazást választja, azt az ország egész területén, bárhol megteheti, nem kell a saját választókerületünkben.

Hajdú felidézte azt is, hogy az első fordulóban a szavazatok között voltak érvénytelenek is, mert az aktivisták néhány sátorban nem megfelelően végezték el a hitelesítést. Most folyamatosan figyelik a QR-kódok alakulását, és a lakcímkártyák leolvasását, és ha érzékelik, hogy valamelyik sátorban eltérnek, a központ rögtön intézkedik és megpróbálják korrigálni a problémát.

A szavazás szombatig tart, vasárnap pedig elkezdődik a szavazatok összeszámlálása. A szervezők ígérete szerint az első eredmények kora délután várhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik