Közélet

OEVB: Minden adat biztonságban van az előválasztáson

Mindenkit megnyugtatunk: a feltárt tények alapján kijelenthető, hogy nem történt adatvédelmi incidens az előválasztáson, senki személyes adatai nem kerültek illetéktelen kezekbe,

írta csütörtöki közleményében az ellenzéki előválasztást szervező Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) és az aHang. Emlékeztettek, hogy az elmúlt napokban több vélelem és sejtetés jelent meg a nyilvánosságban az ellenzéki előválasztást ért szombati támadási kísérlet esetleges további vonatkozásairól.

A közlemény szerint azonban a lezajlott események valójában nem érinthettek tárolt adatot, szervereinkre nem történt behatolás, pusztán a kiszolgáló eszközök elérésének ellehetetlenítésére törekedtek.

Hozzátették: aHang és az előválasztást szervező pártok közössége a hatályos jogszabályoknak megfelelően kezeli a személyes adatokat a teljes előválasztási folyamat során, minden kötelezettséget betartva, és amennyiben a jövőben bármilyen adatvédelmi incidens történne, a vonatkozó szabályoknak megfelelően értesítik a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot.

Az ellenzéki előválasztás szombaton indult, de aztán a számítógépes rendszer felmondta a szolgálatot, és előbb két órára, majd hétfőig felfüggesztették a szavazást. A Momentum egyik politikusa szerint az ügy kivizsgálása után arra jutottak, hogy külső támadás okozta a technikai problémákat, a támadás pedig Kínából indult.

Kapcsolódó
Előválasztás: feljelentést tesznek hackertámadás miatt
Az ellenzék arra jutott, hogy Kínából indult a támadás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik