Mónus Márton / MTI
Közélet koronavírus

Drasztikusan csökkent a szervátültetések száma a járvány miatt

A szervátültetések száma jelentősen csökkent a járvány első évében világszerte. A vese-, máj-, tüdő- és szívátültetések száma az első hullám ideje alatt 31 százalékkal esett vissza 22 vizsgált országban, míg 2020 végén 16 százalékos csökkenést észleltek a szakértők. Modellszámítások szerint a visszaesés több mint 48 ezer páciens életébe került világszerte.

Magyarországon 37 százalékkal esett vissza a transzplantációk száma – derült ki a tanulmányból.Az olaszországi központú Európai Szervtranszplantációs Társaság által végzett kutatást a The Lancet Public Health című tudományos folyóiratban mutatták be.

A járvány első hulláma számos országban súlyos hatással volt a transzplantációs lehetőségekre, a várólistákra, és jelentősen megnövekedett az elveszített életek száma – mondta Olivier Aubert, a Párizsi Transzplantációs Csoport munkatársa, a jelentés vezető szerzője.

Az egyes transzplantációs programok különbözőképpen alakultak, bizonyos országokban több mint 90 százalékkal csökkent a tevékenységük. Szinte minden országban a vesetranszplantációk száma mutatta a legnagyobb visszaesést 2020-ban az előző évhez képest: az élődonoros vesebeültetések száma 40 százalékkal, a májátültetéseké 33 százalékkal csökkent.

Az elhunyt páciensektől származó szervek esetében a vesetranszplantációk száma 12 százalékkal, a májátültetéseké 9 százalékkal, a tüdőátültetéseké 17 százalékkal, a szívátültetéseké 5 százalékkal esett vissza.

Amellett, hogy az év egészét nézték, a kutatók külön figyelmet szenteltek annak az időszaknak is, amely az év végéig tartott attól kezdve, amikor az egyes országokban napi száz új fertőzést regisztráltak.

Bár erőteljes időbeli korrelációt tapasztaltak a koronavírusos esetszámok növekedése és a transzplantációk számának csökkenése között, az egyes országok között jelentős különbségeket észleltek. Kifejezetten erősen, 67 százalékkal csökkent a szervátültetések száma Japánban, Magyarországon és Horvátországban 37 százalékkal, Nagy-Britanniában 31 százalékkal, Brazíliában pedig 29 százalékkal.

Ezzel szemben Svájcban alig, csupán mintegy egy százalékkal csökkent a transzplantációk száma. Szinén kismértékű csökkenést tapasztaltak az Egyesült Államokban (4 százalék), Norvégiában (7 százalék) és Kanadában (10 százalék).

(MTI)

Kiemelt kép: Szívkivétel műtét egy fővárosi kórházában 2018. október 8-án. Idén 2018. december 28-ig hatvanegy szívátültetést végeztek Magyarországon.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.