Közélet

Három Heves megyei polgármestert is gyanúsítottként hallgatott ki az ügyészség

MTI/Illyés Tibor
MTI/Illyés Tibor

Polt Péter legfőbb ügyész Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő parlamenti kérdésére átulta el, hogy 2014 óta indult büntetőeljárásokban három polgármestert is gyanúsítottként hallgattak ki, azok közül a településvezetők közül, akik Heves megyei 3. számú országgyűlési egyéni választókerülethez tartoznak. További hat polgármestert pedig tanúként hallgattak ki.

A legfőbb ügyész azt írta, kényszerintézkedést egyetlen esetben sem rendeltek el, ám ennél többet egyik ügyről sem árult el. Tehát azt sem tudni, hogy pontosan mely települések vezetőiről van szó, illetve, hogy mivel gyanúsították meg a őket. Továbbá az sem ismert, hogy folyamatban lévő ügyekről van-e szó.

Ugyanakkor megnevezett Heves megyei 3. számú választókörzetnek a fideszes Szabó Zsolt az országgyűlési képviselője. Ebben a körzetben több európai uniós forrásból, különös körülmények közt építettek piacok miatt korábban Hadházy bejelentést tett az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF), aminek nyomán a szervezet két eljárásban vizsgálja Boconád, Kisköre, Ludas, Tarnaméra, Tarnaörs és Boldog, valamint Atkár, Lőrinci, Nagyfüged, Nagyréde piacait.

Ezek a beruházások minden esetben az EU Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjának (TOP) a forrásaiból készültek. A furcsa piacokról riportban számolt be lapunk:

Kapcsolódó
Furcsa minipiacok épülnek egymás hegyén-hátán közel 300 millióból – van, ahol csak egy gödörig jutottak
Gombamód szaporodnak az apró piacterek a fideszes Szabó Zsolt választókerületében. Az uniós támogatásból finanszírozott munkát általában egy hevesi, a közbeszerzéseken rendre sikeres cégre bízták, amely korábban az MTVA-nak gyártott műsorokat.

Ebből kiderült, hogy egy nagyjából 20 kilométer sugarú körben nyolc piactér is épült, épül összesen 277 millió forintból. Húsz kilométerrel odébb, Kiskörén megújult egy kilencedik is, 34 millióból, Lőrinciben pedig egy sokkal grandiózusabb, önmagában 317 milliós fejlesztés keretében egy jóval nagyobb piac létesül. Ezek mindegyikét vizsgálja az unió mostanra. Ráadásul több településen jelentős csúszásban voltak a kivitelezések, volt, ahol februári cikkünk megjelenéséig csak egy nagy gödröt tudtak kiásni a tervezett piactér területén.

Bár Polt válaszából ez nem derült ki, de könnyen lehet, hogy a meggyanúsított polgármestereket a piacépítések miatt hallgatták ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik