Mohos Márton / 24.hu
Közélet

Szerda délutántól orvoshiány miatt leállt az Uzsoki Utcai Kórház sürgősségi osztálya

Orvoshiány miatt szerda 18 órától leállt az Uzsoki Kórház sürgősségi osztálya. A hírt Kunetz Zsombor tette közzé Facebook oldalán, ahol csatolta azt a belső körlevelet is, amiben Dr. Tóth Ferenc orvosigazgató az osztályon kialakult humánerőforrás-krízissel indokolta a drasztikus döntést.

Az Uzsoki Kórház a sürgősségi ügyeletet az orvosigazgató értesítése szerint előreláthatólag augusztus 30. reggel 8 óráig nem tudja ellátni.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ határozata értelmében az instabil, vagy súlyos állapotú betegek ellátása az Uzsoki helyett három helyen történhet:

  • a Honvédkórházban
  • a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban Kistarcsán
  • illetve a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban és Rendelőintézetben

A betegek koordinálása az Országos Mentőszolgálat feladata.

Kunetz Zsombor egy belső körlevelet is idéz Facebook posztjában, amely szerint az orvosigazgató a jogállási törvány miatt felmondott orvosokról ír:

Az ESZJTV (Egészségügyi Jogállásról szóló Törvény sic!)  bevezetését követően sürgősségi betegellátó osztályunkon a vállalkozó orvosok felmondásával jelentős orvoshiány alakult ki, így az SBO működését augusztus 4-én 18 órától intézményünk lemondani kényszerült

– írta kollégáinak Tóth Ferenc, aki hozzátette: az SBO (sürgősségi osztály) lemondása a traumatológiai ügyeletet nem érinti, az változatlan formában ellátja feladatát.

Kunetz Zsombor megjegyzi: a márciusban hatályba lépett egészségügyi jogállási törvényt azonnal vissza kell vonni, mert rendkívül nehézzé tette a vállalkozó orvosok működését, akik ezelőtt több intézményben is dolgozhattak párhuzamosan.

Ennek vége, és bizony ezen az sem segített, hogy maga a törvény gyakorlatilag félig kész formában jelent meg. Sok módosítás még mindig nem készült el – írja az egészségügyi szakértő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.