Közélet koronavírus

Főként kínai vakcinával oltottak jelentkeztek eddig harmadik oltásra, többségük Pfizert kért

MTI/Rosta Tibor
MTI/Rosta Tibor

Lázasan keresik a kínai Sinopharm vakcinával oltottak azt az oltóhelyet, ahol biztosan mRNS típusú, azaz Pfizer vagy Moderna vakcinához juthatnak – írta a Népszava a közösségi portálokon szerveződött koronavírus csoportokban zajló beszélgetések alapján.

Ugyanakkor nincsenek könnyű helyzetben, ugyanis a hivatalos eljárásrend szerint bármely vakcinára bármilyen másik beadható, így az oltópontra jelentkezők nem tudhatják előre, hogy a lefoglalt időpontban éppen mit adnak az odaérkezőknek. De azt sem tudni, mi történik akkor, ha a helyszínen visszautasítja valaki az orvos által ajánlott vakcinát. Ebben a helyzetben sokan nem jelentkeznek be, és a harmadik oltásra vágyók egymás között cserélgetik az információt arról, hova lehetne menni, ahol nem teszik ki magukat ilyen kockázatoknak.

A lap cikke szerint a Kelen Kórház, mint oltópont vállalta, hogy beoltják mRNS vakcinával azokat a Sinopharmmal oltottakat, akiknek nincs mérhető mennyiségű antitestjük. Kövesd Zsuzsanna, a Kelen Kórházat működtető cég vezetője azt mondta: augusztus 12-én kezdődnek náluk ezek az oltások, egyelőre 220 jelentkezőjük van, őket 3 nap alatt olthatják be. Az ügyvezető közölte azt is, hogy megvizsgáltak mintegy 70 olyan sinopharmost is, akik előzőleg Romániában már megkapták harmadik oltást, a Pfizert, s valamennyiük esetében nagyon magas ellenanyag szintet mértek. Emiatt reméli azt, hogy érdemi védelmet válthat ki egy harmadikként adott mRNS oltás azoknál is, akiknél a Sinopharm egyáltalán nem működött. Egyébként a Kelen Kórházban egyelőre csak a sinopharmosok harmadik oltását vállalják, a más vakcinával „alapozókét” csak akkor, ha hoznak leletet arról, hogy nem indult be náluk az ellenanyag termelés.

Az oltópontok mellett be lehet jelentkezni a háziorvosokhoz is a harmadik oltásra, csakhogy jó részük éppen szabadságon van. Ugyanakkor a Népszava által elért háziorvosok arról számoltak be, hogy akik kérik a harmadik oltást, szinte kivétel nélkül a Pfizerhez ragaszkodnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik