Közélet

Kiképzett bűnöző támadt a magyar katonákra

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI
Ezt állította Németh Szilárd államtitkár, aki szerint egyre gyakoribbak az ilyen támadások a határon.

Egyre gyakoribbak, kifinomultabbak a támadások a határon. Erről Ásotthalmon beszélt a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, akit az állami hírügynökség idézett. Németh Szilárd felidézte, múlt héten négy honvéd sérült meg, amikor 15 ember próbált átjutni a határon Ásotthalomnál.

A fideszes politikus szerint a csoport egyik tagja kiképzett bűnöző lehetett, akit valószínűleg embercsempészek bíztak meg, hogy a katonákat lefújja egy olyan gázspray-vel, amit nem lehet önvédelmi eszközként beszerezni. Ilyen palackot csak kommandósok vagy tömegoszlató rendőrök alkalmaznak – tette hozzá az államtitkár, aki szerint már több ilyen támadás érte a magyar határt.

Németh Szilárd szerint egyre gyakrabban érkeznek a magyar határhoz 10-15 fős csoportok. Azokat egy olyan ember is kíséri, akinek a figyelem elterelése mellett tesztelnie kell, mi történik, ha agresszíven lépnek föl. A híradásokból, szolgálati jelentésekből látható, hogy a módszer Európában is egyre elterjedtebb.

Az államtitkár szerint a migrációs nyomás feléledt, a módszerek kifinomultabbak lettek. A hétvégén 400 határsértő ellen intézkedett a rendőrség és a honvédség. Hetente ezer-ezerötszázan próbálják meg illegálisan átlépni a magyar határt, idén már 53 ezer esetben kellett emiatt fellépni. Az államtitkár Ásotthalom a négy katonának helytállásuk elismeréseként emléklapot és jelvényt adott át.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik