Közélet

Kövér László: Magyarországon senkinek nem kell feladnia az álmait

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI
A fideszes házelnök szerint a kultúra lett „a hatalmi érdekérvényesítés” első számú terepe.

Mi, akik ebben az országban élünk mindannyian otthon vagyunk, és együtt vagyunk otthon: közös az életünk, közösek az élményeink, közösek az érdekeink és közös a múltunk is.

Ezt mondta az állami hírügynökség szerint az Országgyűlés fideszes elnöke pénteken Ráckevén, a KeveFeszt 21 Országos Nemzetiségi Kulturális Fesztivál és Gasztronómiai Napok megnyitóján.

Kövér László a helyi katolikus templomban fontosnak nevezte időről időre megünnepelni a kultúrát, amelyet elődeink hagytak ránk, amely nélkül sivárok lennének mindennapjaink. A kultúra azonban csak addig marad meg, amíg vannak, akiket összeköt. Ez  különösen nehéz a 21. században, amikor

a hatalmi érdekérvényesítés első számú terepévé lépett előre a kultúra

– tette hozzá.

A fideszes politikus szerint országok vagy országok feletti háttérhatalmak saját akaratukat, életmódjukat akarják másokra ráerőltetni.

Az apáról fiúra szálló kultúra nemcsak megvéd

a kommersz kultúrapótlékok lélekromboló hatásaitól,

de össze is köti az embereket. Szerinte itt mindenki úgy lehet az ország közösségének részese, hogy nem kell feladnia ősei nyelvét, kultúráját, hitét, álmait, és

a 20. század istentelen és embertelen diktatúráinak időszakát

nem számítva, mindig így volt ez Szent István király óta a magyar történelemben. Ezért éltek békében a Csepel-szigeten oly sokféle közösség tagjai, akik „egyként mozdultak, ha a közös hazáért tenni kellett, és ezért építünk ma is közösen egy olyan országot, amelyben mindannyian otthon lehetünk” – fogalmazott Kövér László.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik