Közélet

Három megye kivételével mindenhol károkat okozott a pénteki ítéletidő

Mihádák Zoltán / MTI
Mihádák Zoltán / MTI
Szombat reggeli összesen 281 helyre riasztoták a tűzoltókat.

A legtöbb hívást Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom megyékből és Budapestről kapták. A vihar Somogy, Vas és Zala megye kivételével minden megyében okozott károkat – tudatta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

A legtöbb munkát a letört faágak, kidőlt fák eltávolítása adta. A faágak utakra, autókra, házakra, elektromos vezetékekre dőltek. Helyenként a hirtelen lezúduló esőt nem tudta elvezetni a csatornarendszer, ami fennakadásokat okozott. Húsz lakóházból a tűzoltóknak kellett kiszivattyúzni a vizet. Néhány lakóház elektromos szekrényébe is befolyt a víz és ez vezetett elektromos tüzekhez, füstöléshez.

Budapesten és Pest megyében több lakóházba is villám csapott, ami miatt kigyulladt a házak tetőszerkezete. Több helyen fák gyulladtak ki a villámlástól. A tűzoltók mindegyiket megfékezték. Volt ahol épületek tetejét, kéményét bontotta meg az erős szél, sok helyen pedig a diónyi, tojásnyi jég rongálta meg a házak tetejét.

Kapcsolódó
Elverte Budapestet a jég
Karfioljég, mandarinjég, jégrave.

Baranya megyében eddig több mint háromszáz sérült házról érkezett bejelentés, ezeknek a tetejét rongálta meg a szél, vagy a jég.

Az eddigi adatok szerint Sellyén 245, Drávaiványin 61, Okorágon pedig 21 épületben keletkezett kár. Öt közeli megyéből kilenc tűzoltóautóval 36 tűzoltót vezényeltek a helyszínre. A tűzoltók munkáját több mentőcsapat is segíti, nyolc megyéből 66-an érkeztek 16 járművel. A sérült tetőkről kell eltávolítani a törmeléket és az összetört cserepeket, feltépett bádoglemezeket, majd lefóliázni, hogy ne ázzanak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik