Közélet

Joe Biden egy magyar kocsmárosnak gratulált

Michael Reynolds / MTI / EPA
Michael Reynolds / MTI / EPA
Neki árulta el azt is, miért imádkozik minden nap.

Berta Jenő az Iowa állambeli Davenportban a nyolcvanas évek végén nyitotta meg kocsmáját Jeno’s Little Hungary (Jenő kicsi Magyarországa) néven. Munkájához levélben gratulált Joe Biden – írja a Blikk.

A lapnak a 83 éves kocsmáros és a fia telefonon mesélte el, hogy tavaly januárban még elnökjelöltként Biden náluk rendezte meg a kampányeseményét. Annak végén mutatták meg neki a fotót, amelyen az évekkel korábban agydaganatban elhunyt fia, Beau Biden és ifj. Berta Jenő volt. Irakban szolgáltak együtt, barátok lettek.

Biden egy ideig nézte a képet, majd annyit mondott:

Mindennap azért imádkozom, hogy a fiam büszke legyen rám

– idézte fel a Blikknek ifjabb Berta, aki erre akkor azt felelte a politikusnak, biztos lehet ebben, Beau erről sokat mesélt neki.

Két dologról beszélt sokat: hogy mennyire szerette a családját és hogy mennyire hiányoztak neki, továbbá hogy mennyire büszke volt alelnökként szolgáló édesapjára és Obama elnökre.

Az iowai magyar kocsma tulajdonosa, Berta Jenő 18 éves volt, amikor a Vas megyei Hegyhátsálról az ’56-os forradalom után átszökött Ausztriába. Amerikában először egy acélöntödében helyezkedett el, majd feleségül vett egy tanárnőt. Fia 2009-ben került ki Irakba. Önként jelentkezett, ahogy Beau Biden is, aki akkor már Delaware állam megválasztott államügyésze volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik