Közélet

Hőség, zivatar, felhőszakadás – akár piros riasztás is lehet

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Jégesővel, szélviharral, villámlással érkezik a hidegfront.

Délelőtt a Dunántúlon, a középső tájakon felhősödés zavarja a napsütést, zápor, zivatar is lehet. Délután az érkező hidegfront miatt a Duna-Tisza közén lehetnek zivatarok. A heves, jégesővel, felhőszakadással, szélrohamokkal kísért zivatarok a Tiszántúlt este, késő este érhetik el. A hőmérséklet 25-37 fok között alakul; keleten folytatódik a hőség, a Dunántúlon lesz hűvösebb. Késő estére 21, 27 fok közé csökken a hőmérséklet – írja a Kiderül.hu.

Ítéletidő (piros riasztás) is jöhet 

Egyelőre első- és másodfokú riasztásokat adott ki a zivatarveszély miatt az  Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken jégeső eshet, károkat okozhat a szél, de elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent. Az érintett járásokat folyamatosan frissülő térképen mutatják.

 

Kora délutánig legnagyobb valószínűséggel az ország középső sávjában, a Dunántúl keleti felén kell zivatarokra számítani, azokat viharos (60-70 km/órás) széllökés, jégeső és intenzív csapadék is kísérheti. Délután dél felől egy kiterjedt, heves zivatarrendszer éri el az országot, amely estére fokozatosan északkeletre helyeződik át. 90-100 km/órás vagy annál is erősebb szélroham, helyenként akár 4 centisnél nagyobb átmérőjű jégeső és felhőszakadás is kísérheti.

Azt írták, a délutáni, esti órákban akár magasabb fokozatú (piros) riasztás is érvénybe léphet az események függvényében.

Péntekre háromféle figyelmeztetést adtak ki. Zivatar miatt az egész országra.

A felhőszakadás kisebb területet érint.

 

 

A nyugat felől érkező hidegfront és a csapadék hatására mérséklődik, a déli és keleti területekre szorul vissza a hőség.

Szombaton a Dunántúlon többnyire gyengén felhős, napos idő lesz, másutt a többórás napsütés és erőteljes gomolyfelhő-képződés lehet. Több helyen valószínű zápor, zivatar. A szél a Dunántúlon megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarok környezetében lehet erős, akár viharos széllökés. A hajnali 14-21 fokról délutánra 27-33 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap a napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Többfelé alakulhat ki zápor, zivatar. Jobbára mérsékelt marad a légmozgás, de zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14-21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26-32 fok között alakul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik