Kiss Dániel / MTI
Közélet

Az utóbbi egy évben 233 háziorvos szüntette meg a praxisát

A betöltetlen háziorvosi praxisok nem új keletű problémák, ráadásul az elmúlt egy évben 233 háziorvos szüntette meg a praxisát. Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója az ATV Startban arról beszélt, hogy a minőségi fejlődés érdekében le kell választani az alapellátásról a sürgősségi ellátást.

Békássy szerint a háziorvosi praxisok betöltetlenségének hátterében az elöregedő háziorvosi korfa áll. Bízik abban, hogy a járvány végével elindulhat a szakmai egyeztetés az üres praxisok betöltésére. Az alapellátás minőségi fejlődésének záloga, hogy a sürgősségi ellátását leváltsák róla, és az alapellátásban tényleg a prevencióval tudjanak foglalkozni – magyarázta a háziorvos. Hajdú-Bihar megyében egy modellprogram indul ezen elv alapján, ennek tapasztalatait be lehet építeni. A térinformatikusok segítségével lehet meghatározni majd az optimális üzemet – mondta Békássy.

A régi rendszerre nem fognak visszaállni, a miniszteri rendelet szabályozza, hogy a háziorvosok a rendelési idejükben előjegyzés alapján végezzék a munkájuk egy részét. A tervezhetőséget mindenképpen szeretnék megtartani az alapellátásban, hiszen így válhat minőségivé az ellátás. A járvány okozta terheket nehéz ellensúlyozni, mentálisan és fizikailag is elfáradtak a háziorvosok, az adminisztratív terheket csökkenteni kell – jegyezte meg Békássy Szabolcs a kétnyelvű oltási igazolások kiállítása kapcsán.

Ajánlott videó

Egy friss hazai felmérés szerint az embereknek csupán a 12 százaléka készít végrendeletet. Arról nincs adat, hogy a népesség hány százalékának vannak érdemi ismeretei az öröklés szabályairól. Sándor Zsuzsa most felhívja a figyelmet néhány gyakori tévedésre.