Közélet

Visszaléptette az MSZP az előválasztásról, válaszul felfüggesztette párttagságát Szakács László

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

A napokban két meglepő húzást is tett az MSZP elnöksége: előbb felfüggesztette Molnár Gyula párttagságát, miután a volt pártelnök bejelentette, a Demokratikus Koalíció támogatásával indul az ellenzéki előválasztáson, és ha győz jövőre, a DK frakciójába ül be az Országgyűlésben. Aztán pedig visszaléptették előválasztási jelöltjüket, Szakács Lászlót, a párt volt elnökhelyettesét Baranya megye 2. számú országgyűlési egyéni választókerületében, a komlói körzetben.

Szakács lapunknak azt mondta, meglepetéssel értesült a döntésről, mert az elnökségi ülés előtt nem keresték meg, így az álláspontját sem kérték ki.

Kapcsolódó
Nem kérdezték meg visszaléptetése előtt az MSZP volt elnökhelyettesét
Az MSZP elnöksége pont akkor hívta vissza a képviselőt, amikor a DK is mögé állt volna.

Majd az ATV-nek elmondta: ez után ő maga függesztette fel párttagságát, mert azt érzékeli, nincs meg a támogatása a pártban. Az MSZP-frakcióból azonban nem lépett ki. El akar indulni az előválasztáson, mivel úgy véli, hogy neki van a legnagyobb esélye a Fidesz legyőzésére, és könnyen lehet, hogy a DK jelöltje lesz, erről a napokban egyeztet Gyurcsány Ferenccel.

A komlói körzetben az MSZP-vel Karácsony Gergely támogatására szövetséget kötő LMP a frakcióvezetőjét, Keresztes László Lórántot indítja az előválasztáson.

MSZP-s forrásaink szerint Szakács visszaléptetésének a háttérben ott volt, hogy attól tartottak, a politikus – Molnár Gyulához hasonlóan – a DK támogatása esetén az ő frakciójukat választaná a szocialista képviselőcsoport helyett. Szakács ugyanakkor az Egyenes beszédben azt mondta, szó sem volt erről, az MSZP döntése után viszont valóban előfordulhat, hogy a Gyurcsány-párt jelöltje lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik