Közélet

Nagyon lelassult a hagyatéki ügyek elintézése

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Egy budapesti testvérpár a tavaly december elején meghalt édesanyjuk után örököltek egy lakást, egy vidéki ház felét és többszázezer forint adósságot. Amikor elkezdték intézni a hagyatéki ügyüket, a kerületi önkormányzat munkatársa azt mondta nekik, ne csodálkozzanak, ha idén csak valamikor szeptemberben, vagy még később kapják meg a hivatalos végzést a közjegyzőtől, hogy ők rendelkezhetnek az örökségükkel. Addig saját zsebből fizethetik az ingatlanok rezsijét és az adósság törlesztőrészleteit is, eladni pedig semmit nem tudnak – ismertet egy esetet a Népszava, amely azonban nem egyedi.

A lap több olvasója is nagyon elhúzódó hagyatéki ügyintézésről mesélt, megerősítette ezt a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke is. „A közigazgatási szakember különösen a kistelepüléseken látja kritikusnak a helyzetet, ahol a községi hivatalban egy munkatárs akár harmincféle ügyet is intéz, s nehezen birkózik meg a hagyatéki eljárás tavaly megváltozott feladataival.” Ugyanis egy nemrég hatályba lépett kormányzati intézkedés (a földterültek ingatlan-nyilvántartásának rendezése érdekében előírt feladatok) óriási pluszterhet ró a hagyatéki ügyintézőkre.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) elnöke azzal árnyalta a képet, hogy több fővárosi kerületben is 8-9 hónapra tolódott ki a pandémiás időszakban a hagyatéki leltár elkészítése és továbbküldése a közjegyzőkhöz, de a kép vegyes, egyes kerületekben nem hallani csúszásról, írja a lap.

Az okok többrétűek. Ha kiesett egy ügyintéző akár koronavírus-fertőzés miatt, pláne, ha a fertőzés miatt hosszabb időre kiesett a munkából, akkor feltorlódtak az ügyek. Aztán az is gond, hogy, mondja a jegyzői szervezet vezetője, „nem győzik megtanulni a kollégáik az új elektronikus felületek kezelését, ami önmagában is visszaveti a napi teljesítményt, de adatvédelmi és biztonsági okok miatt ezeket a rendszereket csak a hivatali gépekről lehet elérni. Ám a kormány március elején otthoni munkavégzést rendelt el a közigazgatásban, az ügyintézők így a központi tárhelyen őrzött hagyatéki anyagokhoz sem fértek hozzá egy ideig – van, ahol egészen a rendelkezés teljes feloldásáig, május 10-ig.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik