Közélet

A MÚOSZ is tiltakozik a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvényjavaslat ellen

AFP
AFP

„Tiltakozunk a nyilvánosság korlátozása ellen, kiállunk az alapvető emberi jogokért. Az alapvető tájékozódás joga sérül, ha bizonyos napszakokban a médiát törvénnyel arra kényszerítik, hogy elhallgasson valós jelenségeket, folyamatokat, mentális és biológiai különbözőségeket. A magyar törvényhozásban most ezt akarják elérni” – írja közleményében a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), amely szerint egy új törvényjavaslat összemos két dolgot, a több bűncselekménnyel is összefüggésbe hozható pedofíliát, és a homoszexualitást, illetve a nemváltást, amely semmilyen módon nem tekinthető bűncselekménynek.

A javaslat  szerint a médiában megtiltanák a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás ábrázolását műsorokban és reklámokban. Ez a MÚOSZ szerint elfogadhatatlan, mint ahogy az is, hogy a bűncselekménynek számító pedofíliát és az alapvető emberi jognak számító szexuális orientációt összekapcsolják a reklám és médiatörvények módosító szövegtervezetében.

A politika újra intézményesíti a cenzúrát azzal, ha törvénnyel tiltja a születési nemtől való eltérés említését a műsorokban. A MÚOSZ tiltakozik minden olyan szabályozás ellen, amely korlátozza a nyilvánosságot, sérti az alapvető emberi jogokat.

Az orosz mintájú homofób törvény elleni petíciót már több mint 65 ezren írták alá, a 18 órára meghirdetett tüntetésre pedig 19,5 ezren jeleztek vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik