Közélet

Kövér László oldalakon át magyarázza, miért kellett 9,6 millióra megbüntetnie Jakab Pétert

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
A fideszes házelnök benyújtotta határozati javaslatát az ellenzéki képviselő megbüntetéséről.

A házelnöknek azért kellett határozati javaslatot benyújtania, mert Jakab Péter a Mentelmi Bizottság után az Országgyűléstől kérte büntetése hatályon kívül helyezését. Kövér László hosszan (több oldalon át) ír arról, miért tartja jogosnak a Jobbik-frakcióvezető tiszteletdíját négyhavi összeggel (9 686 400 forinttal) csökkenteni a ficsúrozásért.

A fideszes politikus érvelése szerint Jakab Péter a korábbi figyelmeztetése dacára használta „a kirívóan sértő megszólítást”, majd őt is bírálta. Kövér László emlékeztetett rá, hogy az ellenzéki politikus visszaeső. ellene

a fegyelmi jogi rendelkezéseket sértő cselekményei miatt az Országgyűlés jelenlegi ciklusában immár negyedik alkalommal kerül sor jogkövetkezmény alkalmazására.

Jakab Péterrel ellentétben a házelnök továbbra is úgy véli, hogy  jogszerűen és arányosan szabta ki a büntetést. Szerinte döntésében politikai indokok nem motiválták. Kövér László tévedésnek tartja, hogy a tiszteletdíj-csökkentésének előfeltételei lennének.

Mint írta, ha az Országgyűlés határozati javaslatát elutasítja, azzal döntését a büntetésről hatályon kívül helyezi, ha elfogadja, akkor Jakab Péter képviselő tiszteletdíja az általa megállapított mértékben csökken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik