Közélet europoli

Az Európai Parlament bepereli a bizottságot, mert nem alkalmazzák a jogállami mechanizmust Magyarországgal szemben

Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Megegyeztek az Európai Parlamentben a pártcsaládok, és a jövő héten megszavazzák azt az indítványt, amellyel az EP pert indít az Európai Bizottság ellen, amiért az nem alkalmazza a jogállamisági mechanizmust, közölte a Hvg.hu szerint Daniel Freund német zöldpárti képviselő Brüsszelben.

Az Európai Bizottság eddig nem foglalkozott komolyan a jogállamiság védelmével Európában. Ezzel nem várhatunk tovább. Lengyelországból és Magyarországról minden nap jönnek a tények. Orbán Viktornak nem engedhető meg, hogy Magyarországot szankciók nélkül diktatúrává alakítsa. Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek most döntenie kell: vagy küzd velünk a jogállamiságért, vagy enged Lengyelország és Magyarország nyomásának, és továbbra sem tesz semmit. Most a Bizottság feladata, hogy elkerülje a teljes konfrontációt, és végül jogállamisági szankciókat vezessen be.

– mondta Freund, aki hozzátette, hogy a magyar miniszterelnök az elmúlt években Magyarországot autokráciává alakította és uniós forrásokat osztogat a megbízható oligarcháinak.

Az, hogy a jogállami mechanizmust elfogadják ugyan, de nem alkalmazzák Magyarország ellen, a költségvetési vétót lezáró megegyezés része volt a német soros elnökség és Magyarország között. A mechanizmust addig nem alkalmazza a bizottság, amíg arról az Európai Bíróság nem dönt. Ez egyébként szinte biztos, hogy jóváhagyja majd a mechanizmust, ez az egész csupán arról szólt, hogy időt adjanak Orbán Viktor kormányának.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik