Közélet

Szijjártó: Izrael a barátunk és a szövetségesünk

A magyar külügyminiszter az izraeli miniszterelnökkel találkozott.

Magyarország kiáll barátja, és szövetségese, Izrael mellett – hangsúlyozta keddi jeruzsálemi találkozójukon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek.

Izrael a barátunk, a szövetségesünk, és teljesen természetes, hogy amikor támadás éri, akkor kiállunk Izrael, a barátunk mellett,

mondta a magyar külügyminiszter a tárgyalások után adott nyilatkozatában.

Benjamin Netanjahu megköszönte a kiállást, Szijjártó Péter pedig biztosította arról, hogy Magyarország a jövőben is hasonló álláspontot fog képviselni.

Minden egyes olyan nyilatkozatot, határozatot, amelyek tisztességtelenek lennének Izraellel szemben, amelyek Izrael-ellenesek, vagy netán antiszemita hangokkal rendelkeznének, egészen biztosan meg fogunk vétózni a jövőben is,

ígérte a magyar diplomácia vezetője Jeruzsálemben.

„Izraelt megtámadta egy terrorszervezet, a Hamász. Sajnos a nemzetközi politikai arénában ennek kimondásához nem volt elég bátorság. A képmutatás és a kettős mérce miatt a nemzetközi közösség nem állt ki Izrael mellett” – emelte ki a magyar külügyminiszter. „A Hamászt és Izrael államot gyakorlatilag egy szinten kezelték, mintha a Hamász valamifajta NGO lenne, holott világosan kell beszélnünk, ez egy terrorszervezet, mely megtámadta Izraelt” – tette hozzá.

Izraelnek igenis joga van az önvédelemhez

hangsúlyozta a magyar külügyminiszter látogatásán a magyar közmédiának nyilatkozva. „Sajnáljuk, hogy a nemzetközi politikai szervezetekben nem jött létre közös álláspont ezen helyzet értékeléséről” – tette hozzá.

Sajnáljuk, hogy elvitatták azt a tényt, hogy Izraelt egy terrorszervezet támadta meg, sajnáljuk, hogy egyes nemzetközi szervezetek Izraelt és a Hamászt egy szinten akarták kezelni, mintha a Hamász egy NGO lenne, és sajnáljuk azt is, hogy a nemzetközi szervezetek nem beszéltek világosan arról, hogy Izraelnek igenis joga van az önvédelemhez,

bírálta Szijjártó a gázai rakétatámadások nemzetközi visszhangját.

„Magyarország az EU-ban és az ENSZ intézményeiben is több olyan álláspontot, közös nyilatkozatot, határozatot vétózott meg, amely álláspontok, nyilatkozatok rendkívül tisztességtelenek voltak” – emlékeztetett a magyar diplomácia tevékenységére utalva. „Abszolút elfogultan, Izrael-ellenesen közelítették meg a valós helyzetet. Ezeket az Izrael-ellenes álláspontokat mi eddig sem támogattuk és a jövőben sem fogjuk támogatni” – ígérte Szijjártó Péter.

(MTI)

Kapcsolódó
Magyarország óvóhelyeket fog gyártani Izraelnek
Ezt Szijjártó Péter jelentette be kedden.

Ajánlott videó