Közélet

25 év börtön után szabadon engedték a Cosa Nostra kegyetlen gyilkosát

Lannino/MTI/EPA/ANSA
Lannino/MTI/EPA/ANSA

Elhagyhatta a börtönt a 25 éves büntetés letöltése után Giovanni Brusca maffiafőnök, aki 1992-ben meggyilkolta Giovanni Falcone maffiaellenes vizsgálóbírót, írja az MTI.

Brusca egyike volt a Cosa Nostra szicíliai maffiát egykoron vezető Salvatore „Toto” Riina legközelebbi bizalmasainak, de később „megbánást tanúsított”, és végül együttműködött az igazságszolgáltatással.

A 64 éves férfi hétfőn elhagyhatta a római Rebibbia börtönét, miután az életfogytig tartó börtönbüntetését 30 év börtönbüntetésre csökkentették az igazságszolgáltatással való együttműködés miatt, jelenleg feltételesen van szabadlábon, négy évig.

Giovanni Falcone gépkocsiját 500 kilogramm robbanóanyaggal repítették a levegőbe 1992. május 23-án a Palermóhoz közeli Capaci autósztrádáján, a robbanásban életét vesztette felesége, valamint testőrei is. A megbízó Toto Riina volt, a robbanószerkezetet Brusca hozta működésbe.

Brusca szabadulása hatalmas felháborodást váltott ki Olaszországban, sokan bírálták, hogy egy ilyen kegyetlen gyilkos hasznot húzott egy olyan törvényből, amely csökkenti az igazságszolgáltatással együttműködők büntetését, és amelynek Falcone is nagy védője volt.

Maria Falcone, a vizsgálóbíró testvére, a maffiaellenes harc szintén ikonikus alakja a hír hallatán úgy nyilatkozott:

Fáj a hír, de ez a törvény, amelyet a testvérem is védett, és amelyet ezért tiszteletben kell tartani. Csak remélni tudom, hogy az igazságszolgáltatás és a rendvédelmi erők nagyon közelről figyelik őt, elkerülendő annak veszélyét, hogy ismét bűncselekményt kövessen el.

A baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára, Enrico Letta korábbi miniszterelnök a „gyomorszájra mért ütésnek” írta le a döntést, mindazonáltal hangsúlyozta, hogy fontos tiszteletben tartani azt, amit Falcone testvére mondott.

A Brusca által elismert különös kegyetlenségű bűncselekmények között szerepel az akkor 13 éves Giuseppe Di Matteo meggyilkolása, akit 1993 novemberében raboltak el, és 1996 januárjában megfojtottak, majd holttestét savban feloldották. A fiút egy vérbosszú miatt raboltatta el a szicíliai maffia, ugyanis apja, Santino Di Matteo, korábbi maffiózó elhagyta a bűnszervezetet, és együttműködött a rendőrséggel.

A Scannacristiani becenéven, valamint ‘u verru (a disznó szicíliai nyelven) is ismert Brusca nagyon fiatalon kezdte pályafutását a maffiában, tekintve, hogy apja, Bernardo ismert maffiafőnök volt, akinek helyét letartóztatása után fia vette át. Brusca egy olyan könyörtelen gyilkosokból álló csoport tagja volt, amelynek közvetlenül Riina parancsolt. Brusca 1996-os letartóztatását követően a nyomozóknak elmondta: több mint 150 embert gyilkolt vagy gyilkoltatott meg, de képtelen volt felidézni neveiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik