Közélet

Választási csalást követett el egy Zala megyei férfi

Hajléktalanokat fizetett le, hogy egy bizonyos személyre szavazzanak.

Első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Törvényszék csütörtökön azt a várföldei férfit, aki 2019-ben hajléktalanokat fizetett le, hogy az önkormányzati választáson az általa megadott személyekre szavazzanak.

Vándor Virág, a törvényszék szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: a vádlott – akinek egyik családtagja jelölt volt az önkormányzati választáson – 2019 szeptemberében megkeresett három nagykanizsai hajléktalant, hogy jelentkezzenek be állandó lakosként egy várföldei ingatlanba, az októberi önkormányzati választáson pedig szavazzanak majd az általa megnevezettekre. A fiktív bejelentkezésért fejenként ezer forintot, a szavazásért pedig egyenként ötezer forintot ígért.

A hajléktalanok az ajánlatot elfogadva öt nappal a választás előtt a megbízójuktól kapott fiktív bejelentőlapokkal bejelentkeztek a várföldei ingatlanba és ezért megkapták az ígért összeget.

A vádlott a választás napján a három hajléktalant Nagykanizsán egy gyorsétteremben megvendégelte, majd autóval Várföldére szállította őket, ahol az italboltban bort fizetett nekik. Ott elmagyarázta, hogy melyik polgármesterjelöltre és képviselőjelöltekre kell szavazniuk, de a biztonság kedvéért egy-egy cédulára is felírta a neveket, kérve, hogy miután ezeket megjegyezték, a papírokat semmisítsék meg. A hajléktalanok a választáson a megbeszéltek szerint voksoltak, majd az italboltban megkapták az ezért megígért pénzt.

A Zalaegerszegi Törvényszéken csütörtökön tartott előkészítő ülésen a vádlott elismerte a történteket, ezért a bíróság választás rendje elleni bűncselekmény és háromrendbeli közokirat-hamisítás miatt egy év – végrehajtásában másfél évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. A döntés nem jogerős, mert a vádlott és a védő enyhítésért fellebbezett.

Kapcsolódó
Zalai X-akták: 82 rejtélyes idegen befolyásolhatta a választást
Várfölde harmadik típusú találkozásokat élt át: tömegével szavaztak nem is a faluban élők, ezért meg kell ismételni az önkormányzati választást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik