Közélet koronavírus

Müller Cecília: Hétfőtől feloldják a látogatási tilalmat a kórházakban

24.hu
24.hu

Az elmúlt napon országosan 379 emberrel szemben intézkedtek maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt, a kijárási tilalom megszegése miatt pedig 71 alkalommal, mondta Gál Kristóf az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Müller Cecília ezt követően arról beszélt:

a védőoltásoknak köszönhetően sikerült úrrá lennünk a harmadik hullámon.

Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta: a járványnak még nincs vége, az elmúlt napon 780 fertőzöttet azonosítottak, illetve elhunyt 51 beteg. Továbbra is a leghatásosabb fegyver az oltás, tette hozzá, ennek érdekében nyitva vannak a foglalási időpontok.

A szerdán meghirdetett 199 ezer Pfizer vakcinára meghirdetett időpontok fele betelt csütörtök délig. Továbbra is elérhető a Pfizer, Szputnyik, AstraZeneca és Sinopharm oltás is, olyan „vakcinabőség” van, hogy a regisztrációt követően rögtön lehet időpontot foglalni.

A jól alakuló járványügyi adatoknak és az oltásoknak köszönhetően lehetségessé válik a szociális otthonokon túl egy újabb lépés megtétele a szabadabb élet felé:

hétfőtől a kórházakban a látogatási tilalmat feloldják.

Természetesen továbrra sem látogathatók azok az osztályok, ahol koronavírusos betegeket ápolnak. Egy napon egy beteget egy fő látogathat meg, legfeljebb hatvan percig, a látogatás feltétele a védettségi igazolvány.

Az országos tiszti főorvos arról is beszélt, hogy hazánkban még mindig nem tárták fel az indiai mutáns jelenlétét, de mint mondta, „éppen elég nekünk a brit mutáns is”.

Jelenleg 1720 szociális otthonban gondozott koronavírusos, közülük 618-an vannak lélegeztetőn, 20 ezren pedig meggyógyultak.

Az oltásnál nincsen „abszolút kizáró tényező”, szögezte le végül Müller Cecília.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik