Közélet europoli

Visszavonta a parlament a civiltörvényt, de rögtön elfogadtak egy újat

MTI / Balogh Zoltán
MTI / Balogh Zoltán

Az Országgyűlés kedden hatályon kívül helyezte a civil szervezetek működését megnehezítő 2017-es jogszabályt, ami évekkel ezelőtt csak „civiltörvényként” vált ismertté – írta a hvg.hu. A törvényről az Európai Unió Bíróság tavaly nyáron kimondta, hogy jogsértő.

Az unió döntése szerint hátrányosan megkülönböztető és indokolatlanul korlátozó volt a törvény, amelyben a kormány nyilvántartásba vételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a bizonyos összeghatárt meghaladó mértékű külföldi támogatásban részesülő civil szervezeteknek.

A törvény vonatkozó paragrafusai a döntés értelmében hatályukat vesztik, de új szabályt is bevezetnek, amelynek értelmében majdnem minden olyan egyesületről és alapítványról, amelynek a mérlegfőösszege eléri az adott évben a 20 millió forintot, az Állami Számvevőszék készít vizsgálatot.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik